Основателят на движението „Кенгуру-мами“ подкрепи непопулярното сред родителите мнение, че не бива да бързате да преместите детето да спи в отделно легло. В проучването, вървящо в разрез с всички общоприети теории, се казва, че сърчицето на детето изпитва голям стрес, ако го оставяте да спи само.

Педиатърът Нилс Бергман от Университета в Кейптаун (ЮАР) твърди, че децата, които спят до майка си, формират по-силна връзка с нея и се наспиват по-добре от онези, които спят самички в креватчето. Според него нощното отделяне на детето от майката може да се отрази негативно на развитието на мозъка и в бъдеще да доведе до проблеми в поведението.

Но и до ден днешен педиатрите съветват родителите непременно да слагат бебето да спи в кошарката си. Това е свързано на първо място с риска спящата майка случайно да затисне, травмира или задуши детето.

Скорошно проучване на внезапната смъртност при бебетата във Великобритания показва, че почти две трети от неочакваните смъртни случаи са станали, когато родителите са спeли в едно легло с новороденото.

Докато Childbirth Trust ни съветва да слагаме децата да спят до майката, Фондът за проучване на детската смъртност е категорично против.
Според препоръките му най-безопасното място за бебето е собственото му креватче, намиращо се в спалнята на родителите – но не и съпружеското им легло.

Доктор Бергман обаче настоява, че смъртните случаи и травмите на децата не са причинени от близостта на майката. „Причината са токсичните пари, цигарите, алкохолът, големите възглавници и опасните играчки“, твърди той.

Той е основал движението „Кенгуру-мами“, в което се обръща особено внимание на тактилния контакт между майката и новороденото и на предимствата на този контакт. Бергман е проучил поведението на 16 бебета. Само 6 от тях са спали спокойно самички. Сърцата на децата били под троен стрес, ако малките човечета спяли в креватчето си, а не на гърдите на мама. При отделно спане са установени и прекъсвания на цикъла на съня, който е крайно важен за правилното развитие на мозъка на бебетата.

Доктор Бергман ни предупреждава, че недостигът на сън на този етап може да доведе до поведенчески проблеми у детето в бъдеще.
Прекъснатият сън и стресът върху сърцето според него затрудняват формирането на връзки на зряла възраст. Затова Бергман е категоричен – децата трябва да спят до майка си до 3-годишна възраст и да няма никакви тренировки за отделно спане на бебета.