Автор
Woman.bg

Цел 2019: Искам бебе! Ето какво трябва да знаете

2018 г. си отива и е време да си направим равносметка какво сме и какво не сме успели да свършим през годината, а веднага след това да определим основните си цели за следващата. Предполагаме, че много от вас мечтаят да създадат семейство. Едни трябва да открият любовта, други да сключат брак, а трети се готвят за най-голямата стъпка – бебе. Ако вие сте от последните, трябва да помислите сериозно.

Има много неща, които трябва да знаете, преди да пристъпите към опитите за зачатие. Ето кои са 5-те най-важни въпроса, на които е добре да обърнете внимание.

1. Кога трябва да правите секс?

Вероятността да забременеете се увеличава, ако правите секс един ден, преди да навлезете в овулация. Тогава яйчниците ви освобождават яйцеклетки, чиито живот продължава между 12 и 24 часа след освобождаването. Точно в този период сперматозоидите трябва да оплодят една от яйцеклетките. Затова е важно да разберете кога настъпва овулацията ви.


2. Колко често трябва да правите секс?

Щом установите кога настъпва овулацията ви и в кой период от месеца сте най-плодовити, правете секс често. Това са общо 2 или 3 дни в месеца, в които трябва да дадете всичко от себе си. Но без значение точно в коя част от месеца правите секс, колкото по-често се случва, толкова по-голям е шансът да забременеете.



3. Колко време може да отнеме зачеването?

За съжаление не можем да ви дадем точен отговор на този въпрос. При някои забременяването се случва от първите опити, други не успяват с месеци, дори години. Проучвания доказват, че от 100 двойки 84 успяват да заченат в рамките на 1 година при редовни опити. Желателно е да се обърнете към лекар, ако в продължение на половин година не постигате желаната цел.

4. Има ли значение дали сте взимали противозачатъчни до скоро?

Много жени в днешно време взимат противозачатъчни лекарства по различни причини. Но все някога решават да забременеят и въпросът е дали контрацептивите, които са приемали дълго време, ще попречат. Знайте, че този факт не трябва да ви притеснява. Щом спрете противозачатъчните, възможността да забременеете отново се завръща и ако срещате трудности по пътя, то не е заради някогашния ви прием на контрацептиви.

5. Трябва ли да направите някои промени в живота си?

Безспорен факт е, че мъжете и жените, които са в добро здраве, имат по-големи шансове да заченат бебе. В този ред на мисли, ако направите някои, дори дребни, промени в начина си на живот, за да подобрите физическото си състояние, със сигурност ще помогнете на процеса. Хубаво е да взимате фолиева киселина, за да увеличите шансовете да забременеете и също така да избягвате витамин А. Разбира се, трябва да сте и много внимателни към хранителния си режим.

Четете още: Оказва ли влияние кафето на метаболизма?