Шарън Спинк от Северен Йоркшир е отявлен защитник на дългогодишното кърмене. Наскоро тя направи шокиращо признание, като заяви, че е кърмила дъщеря си Шарлот до 9-годишната ѝ възраст и продължава да го прави, пише британският Metro.

50-годишната майка смята, че продължителното кърмене е нещо напълно нормално. Освен че засилва имунитета на детето, то заздравява и укрепва връзката между него и майката.

Шарън, която подкрепя естественото отбиване, твърди, че дъщеря ѝ е здраво дете, както и че от раждането ѝ досега тя е боледувала изключително рядко, благодарение на полезните качества на майчиното мляко.


Майката, която с новината си навлече гнева на социалните мрежи, сподели още, че това е напълно очаквано и че чрез признанието си се стреми да разчупи именно това стереотипно мислене сред обществото по отношение към продължителното кърмене.

"Хубаво е детето да има право само да направи решение кога да бъде отбито, вместо това да се прави насилствено. Подкрепям изцяло естественото отбиване и категорично смятам, че насилственото такова оказва негативни последици върху емоционалното и физическо развитие на детето“, разказва пред изданието Шарън.

„При нас отбиването беше постепенен процес, основаващ се напълно на избора на детето. Тя се кърмеше веднъж месечно, в случаите когато не се чувстваше добре или изпитваше негативни емоции. Кърменето ѝ действаше като благодатен лек за всичко.“


„Към момента тя не го е правела вече повече от два месеца. Каза ми, че ще спре, когато навърши 10 години, а това ще се случи през април следващата година“, добавя още майката.

Шарлот е майка на още три деца – Ким (30 г.), Сара (28 г.) и Изабел (12 г.). Всяко едно от тях тя е кърмила, но не с такава фрапираща продължителност. Поради проблеми и липса на подкрепа от страна на близките ѝ тя е кърмила първите си две деца едва две седмици, а третото – в продължение на 6 месеца. Този път обаче тя твърдо е решила да не повтаря грешката си и да остави избора за прекратяването на този процес изцяло в ръцете на Шарън. Двете никога не са водели дискусия кога ще бъде редно да се прекъсне кърменето. Тя вярва, че споменът за съприкосновението ще изгради у съзнанието на дъщеричката ѝ усещането за комфорт и сигурност през целия ѝ живот.

На 5-годишна възраст Шарлот се кърмела три пъти на ден, но постепенно намалявала честотата, докато днес тя се кърми само един път в месеца.

Припомняме, че Световната здравна организация препоръчва бебето да е на изключително кърмене през първите шест месеца от живота си. Експертите от организацията съветват процесът да продължи най-малко до 2-годишната възраст на детето, като се комбинира и с други допълващи храни.

Четете още: Социалните мрежи я осъдиха: Майка кърми повече от 4 години