Автор
Woman.bg

Успяват ли в живота момичета, отгледани от строги майки?

Тотален контрол или пълна свобода? Дали да държиш дъщеря си на къс повод или да ѝ бъдеш приятелка? Не е лесно да намерим златната среда във възпитанието. Учените обаче смятат, че умерената строгост на майките е полезна за дъщерите.

Майка ви е била строга? Сигурно и вие сте много взискателни към децата си. Мнозина осъждат този подход към възпитанието, но дали не грешат? Може пък да е по-добре децата да се гледат строго? Струва ни се, че ако сме непреклонни, само ще накараме тинейджъра да затръшне вратата на стаята си под носа ни. Но учените са на мнение, че има много повече положителни резултати.

Специалисти от Университета в Есекс под ръководството на доктор Ерика Р. Рамирес са провели проучване сред 15 хил. момичета на 13-14 години. Установили са, че момичетата, които имат властни майки, са по-уверени в себе си. Те са достатъчно емоционално зрели, за да завършат успешно колеж, да си намерят престижна работа и да постигнат целите си.

Учените отбелязват, че сред момичетата, възпитани от строги майки, ранна бременност се среща 4 пъти по-рядко. При това ранната бременност често става пречка по пътя към успеха – на момичетата им се налага да прекъснат училище, да постъпят на нископлатена неквалифицирана работа, те рядко успяват да направят кариера.

Момичетата, отгледани от строги майки:

- по-често продължават образованието си в колеж;

- са по-малко застрашени от забременяване на под 20 години;

- почти никога не се задържат дълго на нископлатена работа;

- рядко остават задълго безработни.

Оказва се, че родителите, които вдигат по-високо летвата и изискват дисциплина от децата си, правят на дъщерите си по-добра услуга от онези, които дават на щерките пълна свобода.

Кога строгостта е полезна?

Този въпрос си го задават всички родители. Ако възпитаваме децата твърде сурово, те ще се дистанцират от нас, ще започнат да лъжат, защото ще се страхуват да кажат истината. Така става, когато родителите губят чувство за мярка и искат детето да бъде идеално, да се подчинява безпрекословно – или когато го хокат и излагат в присъствието на външни хора. Авторитарността се базира на страх, а авторитетът – на комбинацията от високи стандарти, открито общуване и родителска ласка. Нали разбирате разликата?

Когато родителите глезят децата и угаждат на капризите им, децата рядко преживяват раздразнение или тъга и впоследствие не се научават да понасят тези чувства, не са способни да се контролират и да изграждат личните си граници. Може би най-добрата родителска строгост е някъде на границата между авторитарния стил и снизходителността, един здрав баланс, в който се съчетават твърда властност и меко съчувствие.

Отношенията между родителите и децата се оформят различно, всеки случай е уникален, но строгостта си има доста предимств. Не се сърдете на строгите майки – тези жени се стараят да помогнат на децата си да намерят верния жизнен път. Ако и вие самите сте родители, замислете се за методите за възпитание и изберете онова, което е най-добро за детето ви.