Ужасът на джендъра: Градините за безполови деца

29 януари 2018 | 17:30
24081
6
Снимка: Unsplash.com
6

Понеже дебатът около Истанбулската конвенция не е изчерпан и темата е все така гореща колкото и преди 3 седмици, решихме да ви представим проблема от един по-различен ъгъл. В минала статия само споменахме детските градини, които образоват децата в полова неутралност, днес ще ви разкажем повече за тях.

Става въпрос за Швеция, най-разкрепростената държава, що се отнася до джендър проблематиката. Може би за да добиете по-точна представа за измеренията на проблема, е редно да започнем с факта, че от 2015 г. в официалния им речник е включено местоимението “Hen” (пр."то"), което замества „тя“ и „той“ без изразена полова принадлежност и вече е широко използвано от шведите.

Шведското правителство приема промени, с които се забранява налагането на половите стереотипи още през 1998 г., а оттогава насам държавата финансира не една или две детски градини, в които децата да се образоват в полово неутрално съзнание.

Началото се поставя с „Егалия“ през 2010 г. – детска градина за деца от 1 до 6 г. в Стокхолм, чиято цел е именно да възпитава мъничетата в полова неутралност. Подходът в детското заведение е повече от противоречив. Освен че към децата не се обръщат с местоименията „тя“ и „той“, „него“ и „нея“, те са лишени и от традиционните приказки като "Пепеляшка" и "Спящата красавица" и са засипани от литература за хомосексуални двойки както при хората, така и при животните.

Децата четат книжки за двойка мъжки жирафи, които нямат детенце, но отглеждат крокодилче или за самотни бащи и майки. „Когато играят на семейство и мястото на майката вече е заето, им предлагаме да има две или три майки. Така толерираме децата да мислят различно“, обясняват възпитателите.

Според учителите обществото е свикнало да вижда момичетата женствени, мили и симпатични, а момчетата – мъжествени и грубовати, а те им дават възможност да бъдат такива каквито искат.

Сред играчките в тези учебни заведения има и кукли, и коли, но всички са поставени на едно място и омешани, за да се насърчават децата да играят и с двата типа играчки.

Децата могат да говорят на какъвто език им харесва, но ако някое от тях каже нещо като: "Не можеш да играеш на това, това е момчешка игра" учителите задават отворени въпроси, за да обсъдят защо детето се чувства по този начин.

Според директорката на градината Лота Ражалин подходът е висша форма на демокрация. „Искаме да дадем на децата най-добрия начален тласък в живота и от „Егалия” да излязат едни силни личности. Ние отделяме особено внимание на толерантността. Важно е да знаят, че са свободни, а не са принудени да живеят сред стереотипи. След години, когато започнат работа, полът не трябва да ги ограничава в избора на професия. Това е демокрация“, казва тя.

Според много родители и експерти обаче всичко това граничи с безумие, промиване на мозъци и екстремизъм. Отбелязваме, че в последно време в западния свят подобни инициативи са довели до увеличаване на случаите на т.нар. gender dysphoria сред тинейджъри и малки деца (обърканост или неопределеност по отношение на пола).  Затова и във Великобритания и САЩ масово се откриват клиники за смяна на пола за непълнолетни.

Автор: Джендър Стоянова

Коментари

6
  06 февруари 2019 | 12:39 отговор
 

Никога, ама никога няма да успеете да посеете своите мерзости и в България, колкото и стремглаво да преследвате разрушаването на семейните ценности.

 
5
  31 януари 2018 | 15:54 отговор
 

Шведите залитнаха в крайния полюс на "демокрацията", сега масово се разгорещяват дискусии по този въпрос. Има вече поколения, израсли като нежизнеспособни индивиди, научени да живеят по тяхната гайда, без никакви забележки, ограничения и по-строги инструкции. Навлизайки в живота като зрели индивиди се сблъскват с реалността и суровата истина, че там нищо не е както ти се иска, че не си научен на елементарни правила и зачестяват случаите на самоубийства сред младите. А този нов "безполов" модел е още по-голяма крайност, чиито гнили плодове ще се берат след време!

 
4 калпазанка
  30 януари 2018 | 19:24 отговор
 

имам усещането, че всички тези "толерантни промени" носят обратния ефект. Никога не съм била против раси/полова сексуалност и т н. От както обаче се започна масово да ми се набутва в очите "те трябва...еди кво си, защото те са част от ...еди кво си, масово да ми набутват хомо/негри и подобни по сериалите(не за друго, а само защото стана задължително!) почват всъщност да ме отблъскват и нервират. Не знам какво ще правя ако детето ми се окаже хомо или в грешния пол, но да се промива мозъка по такъв начин за мен е пълно безумие. Колкото и да ги защитавам,че всеки може да спи с когото му харесва и да бъде какъвто му харесва не значи, че съм съгласна масово да ми се набутва в носа и аз да се чувствам виновна, че съм прекалено стереотипна!! Някак се прокламира толерантност към различните, а никой не отговаря на въпроса на какво се дължи масовото покачване в % от последните години. СЛОЧАЕНОС?!

 
3
  29 януари 2018 | 19:10 отговор
 

Да живееш както Бог и природата са предопределили може и да е "живот в стереотипи" според някои побъркани индивиди, които явно са забравили те как са се пръкнали на този свят и кой е единственият възможен естествен и ненасилствен срещу природата начин. Както и да го нарекат, колкото и да се опитват да облекат най-естествени и нормални неща в някаква негативна аура, природните закони са си природни закони и никой, който се опълчва срещу тях и се опитва да ги измени, изопачи или преиначи, не е и няма да прокопса. Поне има и едно хубаво нещо в тази статия - че тези градини са единични случаи, а не масово явление. "Родители", които са достатъчно сбъркани, за да оставят детето им да посещава такова увреждащо психиката му учреждение, така или иначе явно не са съвсем в час и са щели да го увредят и сами у дома по един или друг начин. Горките невинни дечица, обречени на духовен и физически разпад като последица от стотици операции... ;(

 
 
30 януари 2018 | 13:48

Вижте сега Бог и природата не са решили, че жените могат да си лакират ноктите, а мъжете не. Че жените могат да носят поли, а мъжете вратовръзки, че домакинската работа е женска, че мъжете не трябва да плачат и т.н. Това са стереотипите, те са продукт на социума, а не на природатата и не са никакви естествени закони. Иначе това, което правят в детската градина ми се вижда малоумно.

 
Дани
09 май 2018 | 10:40

Отговорът ми е за стереотипите: Лакирането на ноктите, полите и вратовръзките едва ли са толкова сериозен проблем, за да е необходимо да се "Изкореняват в обществото" според чл.12 на Истанбулската Колонвенция и да се "изучават нестереотипните роли на всички образователни равнища" както е в чл.14 И за това да се пращат органи с огромни привилегии и имунитети, които да проследяват дали това се спазва. А относно полите- сигурна съм, че ако бяха удобни, мъжете отдавна щяха да ги носят

2 до колежката
  29 януари 2018 | 19:02 отговор
 

Какви 10 % ?? Обратните са 0.05 %, я има , я няма....

 
 
30 януари 2018 | 13:50

По разни статистики обикновено са между 4 и 10 %. Това е доста трудно да се измери, като имате предвид, че дори анонимно, на някои хора би им било трудно да си признаят.

1
  29 януари 2018 | 18:28 отговор
 

Няма лошо децата да знаят, че има хомосексуалисти. Да са наясно, че обикновено семействата са от мама и татко, но има и такива от само мама, само татко, двама татковци, две майки. Също няма лошо да не бъдат набутвани в стеротипи като момичетата да си играят с бебета и кухни примерно, а момчетата с камиончета; или пък непременно момиченцата да са в розово, а момченцата в синьо. Но това вече ми изглежда прекалено. Защо е необходимо да се наричат "то", децата така или иначе си имат пол, добре е да са наясно с неговите особености. Защо трябва да се прествуват, че не съществува? Когато има някакви отклонения може да се предоставя съответната подкрепа и децата да са научени да са толерантни към такива случаи. Не може цялото общество да се прави, че пола не съществува или е въпрос на избор, заради една сравнително малка група хора - около 10% от населението.

 
 
Не ТО а ТЯ
19 септември 2019 | 13:07

Жена съм. Като дете играех само с колички и предпочитах момчешките игри. Никой никога не ме е карал да си играя с кукли или е намирал нещо странно в поведението ми и всички знаеха, че съм момиче, включително и аз. После пораснах, влюбих се -в мъж! Имам семейство и дете. Изглеждам добре за своите 50 години. Ходя на високи токчета, защото ми харесва и когато спукам гума си я сменям сама - защото мога. Не защото съм силна (58 кг. съм) а защото се научих как се прави. Мъжа ми готви прекрасно без да е престанал да бъде мъж. Така че, проблем няма. Правиш това, което можеш и изглеждаш така, както искаш. НО... хайде стига с глупостите. Искаме или не, природата ни е създала МЪЖ и ЖЕНА. И това трябва да си остане така!

 
Не ТО а ТЯ
19 септември 2019 | 13:27

Жена съм. Като дете играех само с колички и предпочитах момчешките игри. Никой никога не ме е карал да си играя с кукли или е намирал нещо странно в поведението ми и всички знаеха, че съм момиче, включително и аз. После пораснах, влюбих се -в мъж! Имам семейство и дете. Изглеждам добре за своите 50 години. Ходя на високи токчета, защото ми харесва и когато спукам гума си я сменям сама - защото мога. Не защото съм силна (58 кг. съм) а защото се научих как се прави. Мъжа ми готви прекрасно без да е престанал да бъде мъж. Така че, проблем няма. Правиш това, което можеш и изглеждаш така, както искаш. НО... хайде стига с глупостите. Искаме или не, природата ни е създала МЪЖ и ЖЕНА. И това трябва да си остане така!

 
Не ТО а ТЯ
19 септември 2019 | 13:27

Жена съм. Като дете играех само с колички и предпочитах момчешките игри. Никой никога не ме е карал да си играя с кукли или е намирал нещо странно в поведението ми и всички знаеха, че съм момиче, включително и аз. После пораснах, влюбих се -в мъж! Имам семейство и дете. Изглеждам добре за своите 50 години. Ходя на високи токчета, защото ми харесва и когато спукам гума си я сменям сама - защото мога. Не защото съм силна (58 кг. съм) а защото се научих как се прави. Мъжа ми готви прекрасно без да е престанал да бъде мъж. Така че, проблем няма. Правиш това, което можеш и изглеждаш така, както искаш. НО... хайде стига с глупостите. Искаме или не, природата ни е създала МЪЖ и ЖЕНА. И това трябва да си остане така!

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.