Днес ще ви разкажем за Сафрън, 9-годишно момиченце, което е болно от аутизъм и за което светът изглежда по-много по-различен начин, отколкото за останалите деца на нейната възраст.
За болестта сме чували много и различни факти, но какво наистина се случва в главата и въображението на едно аутистче? Според някои специалисти тези деца са необикновени с много богато въображение и памет, докато според други са просто мълчаливи и неприветливи. Но въпреки че аутистите не са комуникативни, те са чувствителни и не остават безразлични към мнението на околните.

Родителите на Сафрън споделят интересни подробности около отглеждането на дете с аутизъм:

„Знаехме, че тя не е обикновено дете, още когато беше съвсем малка. Тя използваше много сложни за възрастта си думи и освен това беше твърде мълчалива“, споделя бащата на малкото момиченце.

Родителите на Сафрън разкриват още, че всекидневието на дете с аутизъм трябва да бъде много ясно и организирано. Тя има специално табло на вратата си, върху което са изрисувани и написани задълженията й за седмицата.

„Трябва да внимаваме и да премерваме всяка дума, която й казваме. Не можем просто да й кажем „Обличай се!", "Влез в колата!" или "Тръгвай!". Налага се да бъдем много по-внимателни и да отговаряме на всичките й въпроси. Всичко трябва да се случва по нейна воля и в никакъв случай да не се чувства притисната“, споделя майката на Сафрън.



„Много обичам музиката и изкуството като цяло, а любимата ми певица е Тейлър Суифт. Дори веднъж се обадих в радиото с молба да пускат повече нейни песни, отколкото реклами.
Всъщност мразя рекламите! Просто искам да ги унищожа и често си представям как го правя – смачквам ги, удрям ги, изхвърлям ги в боклука, запалвам ги, а след това ги мятам в морето. Изваждам ги от морето и ги изпращам на друга планета. Унищожавам ги!“, споделя Сафрън.

Родителите на 9-годишното момиченце споделят още, че тя, както всяко дете с аутизъм, е склонна към драстична самокритичност. Също така тя лесно се натъжава, понякога дори не спи и не се чувства добре в училище. Любопитен факт е, че момчетата и момичетата с аутизъм често имат различни симптоми, но перфекционизмът и силната самокритичност е характерна за всеки аутист, като тя е по-засилена при момичетата. При Сафрън – също.



„Любимият ми предмет в училище е рисуването. Обожавам цветовете и да пресъздавам различни образи. Невинаги харесвам рисунките си. Понякога се случва да започна някоя и просто да не я довърша, защото е грозна“, разказва Сафрън.



„Често тя се тревожи и натъжава, защото не може да направи нещо по най-перфектния начин. Може през този ден да са се случили прекрасни за нея неща и тя да е постигнала нови цели, но ако не е доволна от себе си, то настроението й се помрачава безвъзвратно. Дори използва обидни думи за себе си. Казва, че е идиот, защото е казала нещо глупаво и е разочарована от себе си. Винаги се изненадвам от невероятно богатото й въображение, често тя вижда неща, които аз и майка й не можем. Например много обичам да снимам, но изпитвам големи затруднения да накарам Сафрън да се усмихне за снимка, винаги е сериозна и замислена. Понякога тя се усмихва широко в последния момент и е просто прекрасна. Един ден ми каза, че понякога тя си ме представя с лилави пеперудени крила на гърба, когато я снимам и това я кара да се усмихва“, споделя бащата на Сафрън.

„Обичам да рисувам котки и после да си представям как се женят. През свободното си време обожавам да скачам на батут. Скачането ме прави много щастлива“, споделя Сафрън.
Баща й често я води да скача и понякога е приятно изненадан от факта, че Сафрън приема много сериозно скачането на батут. По думите му когато не е нейн ред да се качи на батута, тя просто наблюдава как другите деца скачат и дори ги аплодира, когато приключат. Сафрън знае, че има аутизъм и знае какво означава това. Дори една сутрин се събудила и казала на родителите си, че снощи е сънувала кошмар, а именно че е твърде обикновена и вече не е аутист.

Четете още: Скандал в особено големи размери: Майки срещу Бизнес парка

П
о материал на "Гардиън"