Вече на всички ни е известно, че хората, които са най-застрашени от коронавируса, са възрастните хора. За утеха на родителите, децата се оказаха пощадени от набезите на КОВИД-19. Защо малчуганите страдат от вируса по-рядко, а ако се заразят, защо клиничната картина при тях е по-лека?

Истината е, че при децата заболяването протича по-леко, а в повечето случаи - дори незабележимо. В най-лошия случай може да се наблюдават умерено тежки симптоми.



Озадачени от този факт, учените се заеха с щателно проучване на въпроса и ето какво откритие направиха те: децата са по-слабо засегнати от коронавируса, тъй като имат различна структура на белите дробове.

В зряла възраст количеството на ангиотензин-конвертиращия ензим се увеличава, което дава вазможност на упорития вирус да навлезе в белите дробове и тялото. При децата този ензим е в много по-малко количество, отколкото при възрастните хора, което се явява и добра защитна бариера пред коронавируса.

А на въпроса дали децата, които се разболяват от коронавирус, ще имат по-силен имунитет, към момента е рано да се отговори. Същото се отнася и до възрастните хора.



Все още не знаем как се формира имунитетът, след като човек е болен от тази болест. Следователно, да мислим, че тя ще го засили, е невярно, твърдят лекарите.

По-рядко не означава, че децата не се разболяват. Те също могат сериозно да понесат заразата. Затова трябва да се спазват ограничителни мерки не само за защита на бабите и дядовците, но и на децата включително, предупреждават експертите.

В риск също са децата с различни хронични заболявания, свързани с бъбреци, сърце, вродени малформации на дихателната система, бронхиална астма и други подобни.



За какви симптоми при децата трябва да внимаваме?

Ако температурата на детето не надвишава 39 градуса и няма суха кашлица, първата стъпка е да се свържете с личния лекар, на когото подробно да опишете симптомите на детето.

След като лекарят прегледа болният мъник, той ще предпише адекватно на състоянието му лечение. В случай че детето вдигне много висока температура и има кашлица или задух, незабавно трябва да се свържете с Бърза помощ.

Четете още: Шакира: Защо кучетата да могат да се разхождат, а децата не?!