Вечните детски книги, които всяко дете трябва да прочете

02 април 2020 | 09:26
13118
7
Снимки: Pexеls
7

Днес - 2 април, е Международният ден на детската книга, на онези чудни и вълнуващи истории, превърнали всяко мъниче, докоснало се до тяхната магия, в мечтател. 

Възхитително е да имаш привилегията да бъдеш част от съзряването, от израстването на едно крехко същество, да си свидетел и участник на естествения човешки стремеж и движение към хармония и усъвършенстване. Може би тъкмо тази прекрасна и съвършена близост с твоята рожба е извор на житейска мъдрост и любов. Взирайки се в преливащите от детско чистосърдечие очи, като че ли се докосваш до душата на малкото човече, до дълбокото разбиране за същината и смисъла на живота. Толкова много можем да научим от детските очи. Но има и толкова неща, които можем и трябва да им дадем – и най-вече – вдъхновение. Защото именно незабравимите книжки, до които всеки един от нас се е докосвал по един или друг начин през детството си, са онези малки пътеводни светлинки, които винаги и навреме са отваряли сърцата ни за най-важното - човешките добродетели.

Жизнерадостни и завладяващи, те са книгите, които не само развиват въображението, но и посяват у всяко дете зрънцата на любовта към познанието и вярата в доброто. Следва една скромна селекция, взета от съкровищницата на детските романи, която всеки родител трябва да поднесе на своето дете:

Пипи Дългото чорапче /Астрид Линдгрен/

Е, няма как да подминем тази очарователна палава госпожица с две дълги и извити огнени плитки, с луничките, накацали като точици на калинка върху чипото й любопитно носле. Малкото пакостливо момиченце, което завладя сърцата на поколения деца и продължава да го прави по онзи неин си, непринуден, непокорен, смел, възторжен и вдъхновяващ начин. Онази всезнаеща и любопитна героиня от вселената на голямата и неподвластна на времето и вятъра Астрид Линдгрен. Готова винаги да се притече на помощ на своите приятели и... много много истинска! Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче е превъплъщение и символ на детството, на жаждата за приключения и свобода. Малката дивачка, ненавиждаща несправедливостта, глупостта и законите на големите хора.

Четете още: 10 вечни цитата от детската вселена на Астрид Линдгрен

Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада /Ено Рауд/

Очарователните детски герои Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада са симпатични създания, които не само обичат да правят бели, но са готови на драго сърце и да ги поправят. Чудноватите им имена са си измислили сами. Те са неразделни приятели и се впускат в куп приключенски подвизи, които остават безценен спомен в душите на малки и големи. Тримата другари са толкова мили и непринудени, че няма как да не спечелят сърцето на всяко дете за цял живот.

Малкият принц /Антоан дьо Сент-Екзюпери/

Всъщност, истината е, че тази вълшебна малка книжка трябва да се прочете най-малкото два пъти в живота. Веднъж, в годините на детството, и втори път, когато вече си пораснал и... позабравил детето в себе си. Когато за първи път прелистих страниците на „Малкият принц”, картината, която най-силно се запечата тогава в съзнанието ми, е онази чудновата рисунка на боа, глътнала слон. С всеки следващ прочит през годините образът на чудноватия невръстен мечтател ми се проясняваше все повече и повече. Той си има собствена планета и притежава цвете, което обича повече от всичко друго на света. И вижда само със сърцето...

Четете още: Екзюпери: Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна

Питър Пан /Сър Джеймс Матю Бари /

Това е история за хлапето, което не иска да порасне. Питър Пан е момче, което може да лети. Той е смел, свободолюбив и искрен. Той е верен приятел. Небивалата земя е мястото, където Пан се чувства истински щастлив. Когато идва времето да порасне и да напусне Небивалата земя, той категорично отказва да го направи и остава завинаги там. Детето, което всеки един от нас трябва да съхрани в себе си.

Приключенията на Лукчо /Джани Родари/

„Лукчо” е история за несправедливото потисничество на плодовата аристокрация спрямо всички зеленчуци. Борбата между доброто и злото тук е пресъздадена по един необичаен и завладяващ начин. Главните герои са плодове и зеленчуци, които са представени с характерните за хората черти. Дон Домат – същински злодей, принц Лимон – самовлюбен господар на плодовете и зеленчуците, чичо Боровинка – скромен отшелник, барон Портокал – голям чревоугодник и маестро Круша – цигулар. История, която вълнува малки и големи.

Мечо Пух /Алън А. Милн/

Легендарното остроумно мече успя да се превърне в любим герой на няколко поколения деца и да остане завинаги в спомените им със своите симпатични и мъдри мисли. Алан А. Милн се вдъхновява от приятелството на сина си Кристофър Робин Милн с мечето от Лондонския зоопарк на име Уини. До такава степен хлапето се привързва към него, че сменя името на любимото си плюшено мече Едуард (получено като подарък за първия му рожден ден) с Уини Пух (Winnie the Pooh). Така се ражда идеята за книга, описваща приключенията на Мечо Пух, Кристофър Робин и техните приятели от Гората (базирани също върху реално съществуващи плюшени играчки на малкия Кристофър) – Прасчо, Ийори, Тигър, Кенга и Ру.

Ян Бибиян. Невероятните приключения на едно хлапе /Елин Пелин/

"Който и да си ти, драги читателю - пише Елин Пелин за своето уникално литературно произведение - от тази книга ще научиш как Ян Бибиян се сдружи с малкото дяволче Фют, как то замени главата му с глинена, как след това попадна във вълшебното царство на Великия магьосник Мирилайлай и как след чудни, и смели приключения се спаси. Борбата му да се освободи от злото облагородяват душата му, каляват волята му, правят го смел и предприемчив.”

Карлсон, който живее на покрива /Астрид Линдгрен/

Симпатичен и добродушен дебеланко, който живее на покрива на една обикновена къща. Стане ли дума за пакости и щуротии, Карлсон е винаги насреща. Той е най-добрият приятел на Дребосъчето, което живее в къщата със своите родители и по-големите си брат и сестра – Босе и Бетан. Но Карлсон не е обикновено момче – той има перка на гърба си, с която може да лети и да се издига далеч над сивия и скучен свят под краката му. Героят носи по нещо от характера и волността на Пипи. Понякога е малко лаком и изяжда всички кюфтенца, приготвени от майката на Дребосъчето, но е винаги готов да помогне, да вдъхне сила и вяра в чудесата. 

Пинокио /Карло Колоди/

Това е историята на едно безгрижното дървено човече, което животът изправя пред безброй несгоди, трудности и изпитания, за да заслужи истинско човешко сърце и душа. По пътя към своята себереализация той се среща както с истински, така и с фалшиви приятели. Красива и малко тъжна метафора на изконната истина, че мъките и неволите ни облагородяват, правейки ни по-мъдри и силни, по-добри и човечни.

Приказка без край /Михаел Енде/


Книга за неизмеримата и животворяща сила на детските мечти. За заплахата от Нищото, бродещо из света в образа на грозен черен вълк, заплашващ да погълне приказната страна, наречена Фантазия, а с нея и цялата ни действителност. Притча за опасността детството да бъде лишено от най-ценното – вдъхновение и вяра в чудесата. Вълнуваща и завладяваща история за безпределността на фантазията и магията на детското въображение.

Четете още: 10-те най-четени книги за всички времена

Още по темата

Коментари

7 Котарак
  02 април 2020 | 17:45 отговор
 

Малкият Мук, Джуджето дългоноско, Халифът щърк ... Купете на децата приказките на Вилхелм Хауф. Най доброто. Скъсах я от четене тази книга, когато бях на 8-9 години.

 
6 yorval!!
  02 април 2020 | 14:00 отговор
 

Не знам, дали нарочно или от незнание, но авторът на списъка с препоръчваните книги от секция Мамма и дете, в случая - г-жа АНТОНИЯ Михайлова ЯВНО не е чела и не е била запозната с великолепните детски книги на уви, вече покойния голям наш поет - В.Петров. Това са едни неимоверно ярки творби излезли от великото перо на този наш автор в рамките на последните години от живота му. Особено се откроява в паметта ми ненадминатата и по своему обаятелно написана БЯЛА ПРИКАЗКА придружена от страхотно крассивите и грабващи съзнанието ти илюстрации на художника Данаил РАЙКОВ. После идва и приказното КОПЧЕ за СЪН и още много други...

 
5
  02 април 2020 | 13:27 отговор
 

Всички са чудесни, на мен лично единствено Ян Бибиян не ми допада. И също "Малкият принц" е прекрасна книга, но определно не е детска и няма нужда децата да я четат. Аз я четох като дете, изобщо не я харесах и като зрял човек, когато я харесах и разбрах защо не ми е харесала първия път.

 
4
  04 април 2019 | 01:57 отговор
 

Туфо рижият пират, Георги Константинов и Тошко Африкански, Ангел Каралийчев - детски и забавни, без философски залитания.

 
3 AnnA
  02 април 2019 | 19:32 отговор
 

Само не особено грамотен човек, който няма отношение към литературата, може да състави този списък! !!! И нека плесенясалите мозъци поне запомнят, защото явно не могат да разберат, че "Малкият принц" не е книга за деца... Поне това

 
2 QERTY $
  02 април 2019 | 15:37 отговор
 

Google плаща ежедневна работа в диапазона от 500 до 1000 долара. Получих $ 23,749 за първия месец и $ 32,854 за заплатата от Google от последния месец, работещи у дома за 3 часа на ден. Дори и тези, които са нови за това, могат лесно да печелят $ 200 на час, а печалбата може да бъде още по-голяма с течение на времето. повече тук..........>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

 
1 Somebody
  02 април 2019 | 10:01 отговор
 

Наистина хубав набор от книги. Повечето от тях все още си ги пазя. А въпрос извън контекст. Маймунката от първата снимка да не е излязла от Аушвиц? :)

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.