Автор
Woman.bg

Вечният дебат: държавни vs частни детски градини

В днешно време да откриеш най-добрата детска градина може да се окаже по-трудно, отколкото да станеш космонавт.

Хиляди родители в момента се лутат в избора си между двата полюса – частна или държавна детска градина. Едни нямат избор – нареждат се на виртуалната опашка в системата за прием в детски ясли и градини и се молят детето им да вземе едно от едва 43-те свободни места в детските градини в квартала им, тъй като не могат да си позволят да плащат трицифрени суми всеки месец за такси. Това всъщност е конкретен случай от София, където за хиляди деца в първа градинска група има едва 43 свободни места. В столицата шансът да спечелите от тотото е по-голям, отколкото да приемат детето ви в детска градина.

Други пък са решили, че по-добро от частното образование в ранна детска възраст няма и чувайки държавна градина, в тях изникват страшни гледки, като 30 деца с две учителки, хаос, молба за покупка на хиляди ненужни стоки, като например принтер за директорката, защото няма достатъчно бюджет, както и други подобни щуротии.

Време е за избор - държавна vs частна

Пукне ли първа пролет е време за избор за детска градина. Но как да сте сигурни, че сте избрали най-добрата, ще попитате. Това, че родителите плащат 700, 800 - 1000 лв. месечно за детска градина, не означава, че те ще са 100% удовлетворени от начина на отглеждане на децата там. И обратното - това, че градината е държавна или общинска, не е еквивалент на нещо достъпно и не толкова добро, колкото частното. Универсална формула за най-добрата градина няма, тъй като всеки иска нещо различно за детето си, но имайте предвид следващите основни разлики между частната и общинската детска градина, когато правите своя избор.



Броят на децата в групите

В последната една година един от основнитe фактори за избор на детска градина, за тези, които имат възможност да избират, разбира се, се оказва броят на децата в групите. В общинските градини те са близо 30 срещу 10-12 деца в група в частните. Колкото по-малко деца има в една група, толкова по-малко притеснени са родителите, спрямо евентуално заразяване с COVID-19. И не само, по-малкият брой на деца в една група означава и повече внимание на всяко едно дете от страна на персонала и качествена игра за всяко едно тях.

Комуникация с родителите

В една голяма общинска градина е трудно да очаквате непрестанна комуникация с персонала, а когато детето ви се адаптира към процеса, тя е ключова. Ако две учителки имат 30 деца в една група в общинска детска градина, то няма как всеки ден да споделят качествена обратна връзка за детето ви. Не е невъзможно, но е рядкост. В частната градина често предоставят глезотии, както ги наричат някои родители с деца в общински градини – постоянно видеонаблюдение, до което често родителите имат достъп, постоянна мобилна връзка с родителя, снимки на детето, които получавате на мобилния, доклад как се справя с адаптацията, какви са предпочитанията му спрямо заниманията, в кой час детето какво е правило. И ако това ви прави по-спокойни, то е ясно към кой сегмент да се насочите – частното образование.

Адаптация

Първият месец в градината е изключително труден за над 50% от децата в първа градинска група. А това изисква постоянна грижа и специално внимание към всяко едно дете. И тук най-важна е средата, в която растат децата, персоналът трябва да се вслушва в нуждите и специалните потребности на всяко едно дете. Адаптацията за някои деца е въпрос на 5,6 дни за свикване, а други не свикват с месеци. Тук има доста голяма разлика от градина до градина и е добре да адресирате въпроса преди да запишете детето си, за да можете да подготвите психически, както своя мъник, така и себе си. В общи линии някои градини са привърженици на тезата, че децата нямат нужда от плавна адаптация, други избират среден вариант, в който през първите дни детето посещава градината само по няколко часа на ден, а трети следват т.нар “Берлински модел”, в рамките на който родителят присъства по време на адаптацията.



Индивидуален подход

Не забравяйте, че ако срещнете добри специалисти, на които може да поверите без капка притеснения и съмнения най-ценното си, взимате всеки ден доволни и щастливи децата си, независимо дали говорим за частна, или общинска детска градина, то това е повод за радост. Всеки търси такава детска градина за детето си. Но дали всеки открива такава?

За автора:

Катерина Ковачева е завършила "Книгоиздаване" във Факултета по Журналистика и Масова Комуникация. Има четири години опит в онлайн издания, с афинитет е към маркетинга и рекламата, а детската тематика ѝ е на душа, тъй като поддържа свежи идеите на сайта www.detskitegradini.com