Една от актуалните теми, които предизвикват множество спорове и теми за размисъл в днешно време е здравословният начин на живот.

В последните години е актуално да бъдем вегетарианци и вегани, да не приемаме храни с глутен, дори и да нямаме непоносимост към него, да избягваме захарта и всичко вредно даже и те да са в минимални количества. Тази тенденция има много позитивни страни, но когато прекалим с нея негативите й надделяват. Такъв е случаят и с историята, която ще ви разкажем в този материал.

През 2014 г. невинно бебе в Белгия става жертва на неразумните си родители и умира от недохранване. Днес, три години по-късно, майката и бащата получават заслуженото и са лишени от свобода, заради диетата, на която са подложили новороденото си дете. Те го лишавали от глутен и лактоза и го прехранвали главно с веганско мляко.

34-годишният Питър и 30-годишната Сандрина бавно убивали сина си Лукас като го хранели с диетични продукти, докато той страдал от хранителни алергии и други заболявания, свързани с грешния начин на хранене. И въпреки че детето давало признаци, че не се чувствало добре, родителите му така и не потърсили медицинска помощ. Органите за закрила на детето в Белгия не са знаели за Лукас, а родителите му никога не са го водили на лекар, въпреки здравословните проблеми. Детето било лишавано и от млечни продукти, давали му оризово, бадемово мляко и мляко от киноая или елда.



"Никога не сме се допитвали до лекар, защото всичко изглеждаше наред", споделя бащата на детето пред Дейли Мейл.

Всъщност родителите пропътували цялата страна, за да посетят хомеопат, който ги посъветвал да заведат детето си в болница, но се оказало твърде късно. Малкият Лукас издъхнал още при влизането в болничното заведение. След аутопсията било установено, че стомахчето на бебето било напълно празно, а в пелените му била открита снимка на икона.

Четете още: Какво трябва да знаем, когато избираме домашен любимец за детето

"Теглото на Лукас беше много променливо, но мислехме, че това е нормално. Не сме искали да го убием". разкрива пред съда майката на починалото бебе.

Причината за смъртта на Лукас е хранително разстройство.

Американската академия на педиатрите съветват майките да кърмят децата си през първата им годинка и да започнат да им дават твърди храни след 6-ия месец. Но в никакъв случай децата не трябва да бъдат лишавани от захар, глутен, мазнини, протеин и всичко останало. Когато малкото дете е подложени на диета рискът от недохранване и тежки заболявания се повишава чувствително. Бебетата имат необходимостта да получават разнообразни хранителни съставки, за да бъдат здрави и да изградят солидна имунна система.

И фактът, че родителите са взели решението да бъдат вегани това не бива да засяга децата им. За да изградят добър хранителен режим за тях те задължително трябва да се съветват с педиатър. В протиеен случай, лишавайки детето си от кърмата, от обикновеното мляко и от всички мазнини, глутен и протеини, родителите могат да нанесат фатални вреди върху детето си. Точно както се е случило с малкия Лукас.

След две седмици предстои съдът да реши каква ще бъде присъдата за родителите, убили детето си, заради неразумния хранителен режим.

Четете още: Къде да заведем детето на 1 юни