Всички са чували фразата, че бъдещата майка трябва да яде за двама, да се разхожда всеки ден и... да приема специални витамини за бременни.

Идеалният вариант е бъдещата майка да приема витамини още преди зачатието, т.е. в периода на планиране на бременността. Това й позволява да се подготви за най-отговорните месеци и за пълноценното кърмене.

Според лекарите, приемането на витамини – най-добре чрез разнообразната храна, позволява да се избегнат изтощението, анемията, опасността от аборт и преждевременното раждане, спазмите на съдовете, кръвотечението и други неприятни състояния.

Азбуката на здравето на бъдещата майка и нейното дете наброява 16 основни жизнено важни вещества и микроелементи: витамини В, D, Е, С, К, магнезий, цинк, йод, желязо, мед и други.

Ако те започват да постъпват в организма на жената преди зачатието, се намалява рискът от развитието на вродени пороци и вероятността на вътреутробно и системно забавяне на развитието на бъдещото дете, а освен това то едва ли ще страда от недостатъчно тегло по време на раждането и т.н.

Според лекарите, всички посочени проблеми могат да се контролират, ако жената е започнала да се грижи за себе си най-малкото веднага след като е разбрала за своята бременност, предаде zdrave.bg