Автор
Woman.bg

Внимание! Хремата може да е признак за бременност

Всяка жена знае че сутрешното гадене, световъртежите и закъсняването на цикъла са първите признаци на бременността. Но дали не можем да разберем за нея още преди датата на очаквания цикъл? Нашият отговор е „да“.

За нормално се смята закъсняването на цикъла с една-две седмици. Тоест изоставането от графика с 14 дни все още не е показател за настъпила бременност – поне от медицинска гледна точка. Ако обаче продължи да не ви идва и след това, най-добре ще е да се прегледате при гинеколог. Проблемът не е само, че наистина може да сте бременни и че периодът между 4 и 6 седмица е най-опасният, в който стават най-много спонтанни аборти. Продължителното закъснение може да е симптом на гинекологично заболяване. Бременността обаче се разпознава и по други признаци. Кои са те?

1. Болки в гърдите

Преди цикъл много жени изпитват болка в гърдите и повишена чувствителност при докосване. Освен това млечните жлези набъбват леко. При бременност обаче гърдите започват да растат буквално от първата седмица. Организмът на жената започва да произвежда прогестрон и естроген в огромни количества, което води до набъбване не само на гърдите, но и на други меки тъкани. Затова жената може да се чувства по-отекла, отколкото при ПМС. Гърдите стават по-чувствителни, а понякога при стискане отделят течност с неопределен цвят.


2. Болки в гърба и в корема

Болката в долната част на корема и в кръста е често срещан симптом при ПМС. При бременност обаче усещането е по-различно. Болката е обусловена от хормоналните промени и растежа на матката. Когато оплодената яйцеклетка се захваща към стената на матката, жената изпитва болка.



3. Цапащо кървене

Когато яйцеклетката се захваща към стената на матката, може да се получи леко кървене. Ако сте забелязали, че цикълът ви е бил по-кратък и не толкова обилен, колкото обикновено, по-добре си вземете тест за бременност от аптеката. Кървене може да възникне 6-12 дни след зачатието – и това е повод да отидете на лекар, защото трябва да се уверите, че не става дума за помятане, извънматочна бременност или инфекция.

4. Умора

През първите дни и седмици след зачатието женското тяло започва да работи на високи обороти, за да поддържа бременността. То се нуждае от повече енергия. Сърцето започва да бие по-силно, доставяйки допълнителен кислород към матката. Умората е нормална реакция на организма на това допълнително натоварване. Можете да овладеете проблема със здравословна диета, поемане на достатъчно течности и витамини. И си почивайте повечко!

5. Промяна на цвета на зърната

Хормоните, отделяни при бременност, влияят на активността на меланоцитите – клетките, които отговарят за кожната пигментация. След зачеване зърната на жената започват да потъмняват, а понякога стават дори червени. Цветът им задължително се променя.

6. Гадене

Гаденето може да започне още преди закъснението на цикъла. Като цяло този неприятен симптом спохожда 85 % от родилките. В най-ранния стадий на бременността един от симптомите може да е внезапно възникнала морска болест. Може да започне да ви се гади в кола или в самолет, макар друг път да не сте имали подобни проблеми. На някои им се гади дори от поклащането при ходене. Подобно състояние можете да развиете още на втората седмица от бременността. Причина за това е, че прогестронът забавя храносмилането, а ЧХГ усложнява още повече нещата – колкото е по-високо нивото му, толкова по-зле се чувствате.



7. Подуване на корема

Дънките ви изведнъж са престанали да се закопчават на корема? Да, забавеното храносмилане може да ви изиграе такъв номер. Това се случва и при ПМС – нивото на прогестрон се повишава и коремът се подува. Тези сиптоми обикновено изчезват след идването на цикъла. При бременност обаче си остават.

8. Често ви се ходи до тоалетна

Учестеното ходене по малка нужда е характерно не само за последните месеци от бременността, когато детето притиска с теглото си пикочния мехур. Може да ви сполети и през първите седмици. Матката започва да се увеличава и да натиска пикочния мехур, докато бъбреците работят на високи обороти и ви карат да тичате до тоалетната през половин час.

9. Лакомо тъпчене

Извинете ни за тези неприятни думи, но това е заради умората – организмът има нужда от повече енергия и затова през първите седмици от бременността на родилките им се хапва вредна храна, и то в големи количества. Фастфудът им дава бърза енергия, която е добре дошла през този период.

10. Главоболие

Подобряването на кръвообращението е хубаво нещо, но притокът на кръв към мозъка може да предизвика и болка. Главоболие може да имате през първите няколко седмици от бременността. То няма да е силно, но ще се случва начесто, особено ако не пиете достатъчно вода или имате проблеми с кръвта. В последния случай добре ще е да се прегледате. След време „бременната мигрена“ ще отшуми.



11. Запек

Един деликатен проблем, за който не е прието да се говори. Но какво да се прави, като го има? Забавеното храносмилане и подуването на корема логично водят и до запек. Лошата новина в случая е, че за разлика от мигрената той няма да отшуми с времето, а напротив, ще се влоши. Затова добре ще е да преразгледате менюто си.

12. Промени в настроението

От пълно отчаяние до безгрижие и палавост – бременната жена може да направи тази трансформация за броени секунди. Бременността ни прави по-чувствителни практически веднага, от момента, в който започнат да се покачват нивата на ЧХГ(човешкият хорион гонадотропин).
13. Промяна на базалната температура

Някои жени следят базалната си температура, за да засекат кога са в овулация – обикновено през тези дни температурата се повишава с около градус и половина. Тя си остава същата, докато не дойде цикълът. Ако сте забелязали, че базалната ви температура е останала повишена за повече от две седмици, това може да е признак за бременност.

14. Хрема

Проблемите с носа са може би най-неочакваният симптом на бременността. Запушеният или постоянно течащ нос, понякога дори с кървави секрети, може да се дължи на особеното ви състояние. Има две причини за това – първо, засиленото кръвообращение оказва натиск на кръвоносните съдове и второ, хормонът естроген може да предизвика набъбване на лигавиците в носа.

Други признаци:

- сутрин може да усещате горчив вкус в устата;
- вкусовите ви усещания и предпочитания може да се променят, да изпитате влечение към екзотични продукти и странни съчетания;
- понижаване на либидото;
- отвращение от някои миризми;
- неочаквани топли и студени вълни;
- тежест в областта на таза.

Четете още: Малки деца досущ като старчета (Снимки)