Кой смее да говори за спонтанния аборт в наши дни? Малцина. Повечето жени, претърпели този вид загуба са често обладани от чувство за вина и неутешима тъга. Отчаяние, което е напълно разбираемо, но и неуместно, защото нищо никога не загубено.

Знаете ли, че всяка пета жена се сблъсква с това тежко преживяване? Да. Затова днес засягаме тема с надежда, вяра и безусловна майчина любов.

#Защо Аз?

Има много причини, поради които една жена може да преживее спонтанен аборт. По-голямата част от тях се дължат на хромозомни аномалии в ембриона. Въпреки че тези аномалии могат да произлизат и от спермата, по-голяма е вероятността те да бъдат провокирани от яйцеклетката.

#Рискът от повторна загуба

Над 85% от жените, претърпели спонтанен аборт, са в състояние да забременеят и да родят здрави бебета. Единствено тревогата и свръхемоционалност на жената могат да предизвикат обратен ефект. Затова е необходимо спокойствие, постижимо чрез успокояващи техники като медитация, йога, разходки сред природата и позитивни мисли.

#Трябва време

Всеки случай е индивидуален. Но не бързайте. Лекари препоръчват да мине поне един месечен цикъл от момента на спонтанния аборт. Знаем и, че зачеването в първите шест месеца след аборт действително намалява риска от спонтанен аборт при следващото забременяване.

#Тялото ми е готово

Първата овуация след спонтанен аборт обикновено се случва около 2 седмици след спонтанния аборт. Това означава, че първата менструация след нормален медицински аборт (без усложнения) настъпва обикновено след около месец. Ако нивата на хормона на бременността са високи (ако аборта ви е между 8 и 11 гестационна седмица), вашата овулация вероятно ще се забави значително, докато нивото не падне по-близо до нулата. Но ако спонтанният аборт се е случил рано, когато нивата на хормона на бременността все още са ниски и близки до нулата, а вие дори може и да не сте имали представа, че сте бременна, тогава овулацията ще настъпи абсолютно навреме.

#Чудо, наречено “майка природа”

Напълно е възможно да забременеем след аборт, дори след броени седмици да минали. Овулацията се появява най-рано 15 дни след загубата на плода. Не се препоръчват обаче опитите за забременяване непосредствено след аборт, тъй като тогава нивото на хормона на бременността все още не е спаднало напълно.

Имайте предвид, че отрицателният тест за бременност след аборт е реален метод да се установи, че няма остатъчна тъкан в матката вследствие на бременността. Понякога малки остатъци могат да доведат до бъдещи проблеми като безплодие или абнормно кървене от утробата.

За тези от нас, които са преживяли повече от една загуба, сигурно се питат дали ще имат шанс да забременеят и износят дете.

#Истината е, че ако една жена е преживяла повече от три спонтанни аборта последователно, тя трябва да направи задължителна консултация и преглед при гинеколог, който да установи точната причината за проблема и да предпише адекватно лечение.