Какво се случва, когато едно малко момиченце за първи път се изгуби в света на приказките? Страхува ли се, вълнува ли се, открива ли нови приятели?

„Вълшебната стая” е спектакъл, чието драматургично решение е уникална компилация от едни от най-популярните детски приказки на Ханс Кристиян Андерсен и Братя Грим. Героите на Хензел и Гретел, Малката кибритопродавачка, Храбрият оловен войник, Цветята на малката Ида и Грозното патенце ще ни припомнят, че геройството, верността, смелостта и любовта все още имат значение и за малките, и за големите.

Спектакълът е вълнуващ експеримент, защото във „Вълшебната стая” влизат както професионалисти, така и все още откриващи и развиващи творческите си заложби деца. Щастие е, че опитен режисьор като проф. Елена Баева, вече е към края на сработването на такъв необикновен екип. Сценарият е написан от младата и талантлива Йоана Мирчева, музиката е дело на Юлиан Янев, а хореограф е Едмънд Скот.



Актьорския състав една малко неочаквана комбинация. Заедно със студенти от НАТФИЗ и Театрален колеж „Любен Гройс”, играят и талантливи деца и младежи от „Дом за деца „П. Р. Славейков”. Репетициите вече са на специална сцена, изгравена в дома. И снабдена с всичко необходимо като озвучителна и осветителна техника, за която младежите също получават умения за работа.

Куклите и костюмите са дълго чакани от всички изпълнители, ала все още се доизпипват от младата сценографка Елица Трифонова, макар и вече да е ясно, че ще бъдат весели и забавни. Амбицията на Елица обаче е свързана и с възможността да създаде, заедно със своите млади приятели, 250 ръчно изработени комплекти за домашен и училищен куклен театър, които ще съдържат “истински” декори и кукли, винаги готови за представление.

Премиерата на „Вълшебната стая” вече е насрочена за 14 февруари от 17:00 часа в Учебен драматичен театър към Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, гр. София. Все още могат да се намерят покани при организаторите, но вече са много ограничени като количество.

По-важното е, че „Вълшебната стая” може да се мести там, където я повикат. Не само, защото е вълшебна, а защото е пригодена от трупата за посещение в читалища, училища, детски градини и изобщо навсякъде, където има сцена. Защото, за да разберете какво се случва във „Вълшебната стая”, трябва да влезете в нея. А най-добре е, когато тя се окаже някъде наблизо.

Спектакълът е част от проекта на фондация „Артист” - “Социално предприятие Арт - работилница „Театрални пилигрими”. Фондация „Артист” е нестопанска организация, чиято основна дейност се изразява в разработване и осъществяване на проекти в сферата на изкуството и социалните дейности. Проект на фондацията е финансиран от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.