Бременността е специален период от живота на всяка жена. С промяната в хормоналния баланс на организма настъпват и редица други трансформации в него.

Най-голямо влияние обаче 9-те месеца преди раждането оказват върху теглото на всяка бъдеща майка.

Тъй като напоследък се наблюдават все повече случаи на натрупване на излишни килограми през бременността, от което впоследствие жените не успяват да се отърват, специалистите предупреждават, че „яденето за двама” е пълен мит.

През първите 6 месеца почти не се налага промяна в диетата на бъдещите майки, а през последното тримесечие приемът на калории трябва да се увеличи едва с 200, което е равносилно на малък сандвич без мазен сос или миниатюрен десерт.

В някои европейски страни дори се променят препоръчителните хранителни рамки с цел избягване на наднорменото тегло през 9-те месеца.

В Германия, Великобритания и някои скандинавски страни започва масирана кампания, която ще разяснява принципите на балансираното хранене по време на бременност.

На Острова статистиката е доста обезпокоителна - всяка 4-та майка страда от затлъстяване след раждане, а 1/3 от всички родилки имат сериозни проблеми с теглото.

Експерти поясняват, че диетите преди раждане са недопустими, но и натрупването на излишни мазнини може да бъде вредно, при това не само за здравето на майката, но и за това на детето й по-късно.

Консумирането на пълномаслено мляко, големите порции и спонтанното желание за определена храна трябва да се контролират много внимателно.

Медици съветват бременните да не се лишават от любимите си изкушения и капризи, но и да не злоупотребяват с тях, приемайки количества „за двама”.

Те са на мнение, че жените са склонни да променят диетата си по време на бременност, но това не означава драстично увеличаване или намаляване на храната.

По-скоро става дума за промяна на хранителните навици в здравословна посока, което впоследствие може да се превърне в семейно меню.

Освен това чрез балансирано хранене и подходяща физическа активност майките постепенно могат да си възвърнат добрата форма след раждането.