През последната седмица темата „раждане в домашни условия" се разисква с особена сила. В няколко форума в интернет вече се публикуват подробни съвети за това как да родим вкъщи.

Модата да се ражда без акушерка, единствено в присъствието на таткото, тръгна преди пет години от САЩ и Канада, и вече е доста разпространена в Европа. Бебето им да проплаче у дома, искат и не малко българки, но повечето от тях не се наемат да си останат вкъщи, когато контракциите започнат. Причината е, че у дома няма кой да им помогне, нито пък акушерка ще поеме отговорността да им асистира, независимо от хонорара.

Всичко започна от репортаж по btv, в който беше представено раждането на Януш-Ноел в семейството на музикант-виолист и аристократка от Швейцария в дома им в Габрово. Бебето се появи на бял свят в домашни условия и при отказ на родителите да прережат пъпната връв, именно това предизвика бурна обществена реакция. В продължение на няколко дни детето продължаваше да бъде свързано с плацентата на майка си.

Януш-Ноел задно с родителите си. Според бащата майката и детето са на дюшек на земята, за да бъде родилката по-лесно подвижна

Започна се един безкраен спор между родителите и лекари, за това колко безопасно е раждането в домашни условия. Родителите дори бяха посетени от служители на отдела за Закрила на детето, които заявиха, че са „възхитени от обстановката, която им предоставили".

Раждането на първородния си син в домашни условия младите майка и татко планирали месеци наред. Родилката, която е швейцарка с германско потекло, нито за миг не се поколебала да остави всичко в ръцете на природата.

"Бяхме под вода, аз също бях с нея във ваната. Помагах и, аз я масажирах с топла вода, същевременно, пуснах приятна, релаксираща музика, запалих свещи, обстановката беше тиха, спокойна", разказа бащата Ивайло Ангелов.

"Тая линия, тая пъпна връв, тя не спира да действа, докато тя сама не си изсъхне. От стари поверия, от много години знам, че тя е душевната връзка на детето към майката" - допълни той в интервю за медията.

Според лекарите обаче, точно погрешната обработка на плацентата и пъпната връв може да доведе до фатални за новороденото кръвозагуба и инфекция.

"Бебето, с плацентата, в тенджерка, която е със сол? Това е невероятно безумие! В 21 век, не знам тия хора къде са го учили това нещо, кой ги е посъветвал, но това е безумно", категоричен е акушер-гинекологът д-р Христо Белошинов.

Според друг специалист - Диди Димтрова, раждането на бебето в Габрово е било изключително рисковано. В нестерилна среда и без лекар, който да следи дали позицията на бебето е правилна. "Съхранението на плацентата в съд с вода и сол е абсурдно", казва още акушерът.

"Да. Раждането трябва да бъде колкото се може по-естествено, по-близо до природата. Но не трябва да забравяме, че ние сме в 21 век и не трябва да се връщаме в първобитно-общинния строй. Това, което видях - това ми напомняше", коментира тя.

"В Западна Европа и в Щатите задължително става прерязването на пъпната връв, не се оставя по този лаишки начин, което може да доведе до голяма инфекция и никога родителите не се подготвят от книжки, а от самия израждащ екип", заяви Димова.

Пъпната връв на детето падна по естествен начин, без да бъде отрязана, то вече е прегледано от лекари и има акт за раждане. Дали всичко това е късмет за младите родители, или пък те наистина са избрали най-природосъобразния и нестресиращ начин бебето им да се появи на бял свят, ние не можем да кажем. Надяваме се само това да не се превърне в мода и практика, и днес ви питаме за вашето лично мнение: „За или против раждането у дома сте вие?"