За половите стереотипи, или защо е важно да отгледаме полово-неутрално дете

10 ноември 2016 | 12:47
6796
8
Снимка: Thinkstock
8

В последно време една нова модна тенденция набира все по-голяма популярност сред младите родители. На книжния пазар днес лесно можем да открием заглавия от типа на: "Как да отгледаме дете без полови стереотипи", "Синьо за момчета, розово за момичета - откога и докога" и т.н. Всички те дават съвети за това как да отглеждаме децата си, без да се съобразяваме с наложените с времето и традициите клишета и предразсъдъци, свързани с техния пол.

Още преди да се е появило бебето на бял свят, ние вече знаем неговия пол и започваме да се съобразяваме с него при всяка една покупка, възпитателен подход или отношение, пренастройваме съзнанието си на режим "момче" или "момиче", и оттам нататък следваме клишета, без да осъзнаем, че някъде там може да... грешим...

Т. напр., щом видим сладко пухкаво бебе, облечено в розово, ние вече сме убедени, че пред нас несъмнено стои момиченце. И обратното - щом е в синьо, мъничето логично е момченце. От момчетата очакваме да играят с коли и оръжия, да бъдат независими, самостоятелни и самоуверени. От момичетата пък - да се грижат за кукли и домакинството. Поощряваме ги да бъдат чисти, да се грижат за външния си вид и да имат чувство на естетика и ред. Дотук добре. Действително заложеният от векове генетичен код при двата пола определя интересите и любимите занимания на момчета и съответно на момичета. Мъжете са тези, които са преследвали и ловували дивеча, влизали са в кървави битки, участвали са във войни и сражения. Жените пък са събирали реколтата, грижели се за дома и са отглеждали децата.

Негативни последици от традиционния подход в отглеждането на момчета и момичета

- "Уязвими момичета" и "безчувствени момчета"

Според експертите, отричащи наложените полови стереотипи в отглеждането на децата, различното третиране на момчета и момичета блокира пълния им потенциал.
“Момичетата не са достатъчно окуражавани да изследват света, да се държат уверено и да поемат рискове, а момчетата - да изразяват чувствата си, да бъдат достатъчно мили и услужливи към приятелите си, да демонстрират грижовност, закрила и нежност”, пише в книгата си "Децата, родителите, играта" американският психолог Лорънс Коен. В резултат на така наложения подход повечето момичета развиват чувство за несигурност, недоверие и дори плахост. При тях по-често липсват качества като увереност, инициативност и самостоятелност. Те израства по-уязвими към критика и неодобрение. За момчетата пък става трудно да изразяват своите емоции и чувства, да бъдат по-състрадателни и отзивчиви към проблемите на другите, твърдят още психолозите - защитници на новата вълна.

- "Мъжкарана" и "женчо"

Съществува и рискът детето да се почувства непълноценно и още по-неуверено и плахо, ако неговият интерес към определени игри и играчки се различава от общия полов стереотип, и родителят по всякакъв начин се опитва да го ограничава и налага своите виждания. Например, ако малкото момче обича да играе с детски кухненски прибори, кукли или проявява открито желание да се включва в почистването на дома, а бащата категорично забрани на сина си да проявява подобни наклонности, това може да доведе детето до емоционална неудовлетвореност, а оттам да отключи сериозни психологически проблеми у него - тревожност, малоценност и неувереност.

Доколко обоснован е подходът за полово-неутралното отглеждане?

Знаете ли например, че само допреди 150 години на момчетата се е гледало с далеч по-добро око по отношение на тяхната интелигентност в сравнение на момичетата. Тъкмо поради това малките представителки на женския пол дълго време били лишавани от право на образование. Днес при равен достъп до образование и наличието на тестове за изследване на интелигентността е ясно, че това разбиране е било погрешно. Резултати от проучванията по този въпрос дори сочат, че в ранното детство много повече са приликите между момичета и момчета, а не разликите. В последните 20-30 години дори разликите дори са станали още по-малко. Не е ясно, доколко тези различия са вродени и доколко придобити, но влиянието на родителските очаквания и поведение върху намаляването или засилването им е безспорно.

Каква всъщност е "Gender neutral parenting"

"Gender neutral parenting" e названието на модната вълна, която в последните години залива все повече млади родители по света. Както казахме, те избират да отглеждат децата си далеч от стереотипите за полова принадлежност. Mотивацията на тези родители е свързана с убеждението им, че различните подходи в отглеждането на момче и момиче оказват негативни последици върху тяхното не само психологическо, но и физическо развитие. Според тях всички онези предразсъдъци около възпитанието на едно дете правят бъдещия живот на детето дебалансиран и труден. Целта на "Gender neutral parenting" е да даде равен старт в живота на всяко едно дете без значение момиче ли е то или момче.

Експертите, защитаващи концепцията за отглеждане на полово-неутрално дете, твърдят, че отношението и възпитателният прийом на родителите към рожбата им трябва да бъдат съобразени преди всичко с неговите интереси, желания и умения, а не с половата й принадлежност. В този смисъл всички деца трябва да имат кукли, защото те ги учат на качества като грижовност, емпатия и отговорност. Всички деца трябва да имат Лего, защото конструирането и подреждането на малките части развива пространственото и логическо мислене. Ако синът ви демонстрира желание или умение да свири на пиано, не го лишавайте от това удоволствие. Ако дъщеря ви иска да тренира баскетбол, не й забранявайте да го прави. Това е не вашият, а нейният избор, и тя има право на него. Не ограничавайте децата си, изхождайки от техния пол, доверете се на вътрешния им глас, интуиция и потребности.

Защото само ако се научим да разбираме и гледаме на света и живота през очите на нашите деца, можем с право да си признаем, че сме добри родители. И само тогава ще имаме шанса да отгледаме уверени, хармонични и щастливи деца.

Още по темата

Коментари

8 катър
  18 ноември 2016 | 02:20 отговор
 

Спрете вече да се опитвате да налагате тези преобърнати еврогейски ценности! Прекалявате! Мислете малко преди да публикувате дадена статия.

 
7
  12 ноември 2016 | 21:47 отговор
 

Samo edno shte kaja-Do krak shte gi izshibat i izbiat Miysylmanite tezi nenormalnizi,zagybiniazi,neznam kakva e tochnata dyma -degradirali xora,mytanti

 
6
  12 ноември 2016 | 05:01 отговор
 

Samo edno shte kaja-Do krak shte gi izshibat i izbiat Miysylmanite tezi nenormalnizi,zagybiniazi,neznam kakva e tochnata dyma -degradirali xora,mytanti

 
5
  10 ноември 2016 | 21:28 отговор
 

Всичко това, което казвате е вярно, отвратително и много неправилно, очевидно. И съвсем сигурно, че се прави съвсем целенасочено с цел унищожаване на обществото ни, на семейството и дестабилизиране на личността като цяло, но статията не е за това, а ми се струва, че всички коментиращи се прочели само до заглавието, възмутили сте се и сте написали коментар. Не мисля, че докато едно дете е малко момиченце, това, че сме го облекли в синьо или зелено, ще го превърне в лесбийка, или че легото ще я направи някой ден мъжкарана, нито че има нещо фатално в това момченце на 2-3 годинки да си играе с кукла или да изразява емоциите си. За това става дума - да не го караме да спира да плаче, защото "момченцата не плачат" и да го превръщаме в един емоционален инвалид например.

 
4 Психолог
  10 ноември 2016 | 19:13 отговор
 

Целта на подобни публикации и разсъждения по темата от т.нар "специалисти"е обезличаванетои размиване на половия стереотип.Идеята е да се даде възможност на свободно изразяване на половта принадлежност,а именно трайно внушение и съобразяване с гейската и лесбийската определеност,както и даване на абсолютна гласност и приемственост.Липсата на пол е отдавна преследвана и налагана идея с цел намаляване на популацията и засилване на тревожността у хората.

 
 
10 ноември 2016 | 21:15

Ненормалник!

3
  10 ноември 2016 | 17:06 отговор
 

И според мен това с цветовете е безумна тъпотия - няма да си обличам бебето в такива и такива цветове, защото били за другия пол.. Наистина много смешни стереотипи поддържаме.

 
2 естир
  10 ноември 2016 | 15:59 отговор
 

Родители;отглеждайте децата си по класическите методи и НЕ СЕ водете по никакви моди и нови теории!Целта им е отглеждане на новия тип човек;като може от сутринта до вечерта да си смени пет пъти пола и мисли само за сексуалните си фантазии!Надявам се че Тръмп ще спре парите на тези движения и фондации;които внедряват по целия свят извратяването на ЧОВЕКА!

 
1
  10 ноември 2016 | 13:56 отговор
 

Предполагам, че сте изтрили предните, коментирали преди мен, защото са ви казали да си ебете майките, травестити мръсни, които искате да прецакате децата ни повече от последната партида след 1990. Дано да измрете в мъки за това, че учите децата на педерастия! Дано да е скоро! Дано това да е добър пример за другите!

 
 
10 ноември 2016 | 17:09

Разбирам ви и какво сте искал да кажете, но не мисля, че статията казва това и че сте я разбрал правилно.

Добави Коментар