Забравете за бибата, казва се биберон. Трябва ли да говорим на бебешки?

Имате бебе, което е безкрайно сладко и така ви умилява, че вместо "водичка" го каните с "джичка", то не яде, а "папа", а бибероната му е просто "биба". Това е една лигава лингвистична игра, която се режисира от самите родители, които съзнателно се инфантилизират в желанието си да говорят "бебешки език". Но, размекнати от щастие майки и татковци на момиченца и момченца, знайте, че няма такова нещо като "бебешки език". Има нормален език. Същият, на който бебето ще говори, когато един ден порасне и стане голям човек. И не си мислете, че съдейки по ококорените му очички, то ви разбира по-добре.

Разбира ви толкова, колкото я разбираха една позната, която "говореше" английски с български думи, но с акцент. Все пак "знауеш лии" не е като do you know, нали? Как ѝ се пулеха само насреща...Имах и един приятел, който, когато си ходеше на село, за да е по-близо до народа, вкарваше в речта си всички познати диалектни думи. За да го разбират по-добре. Глупости на търкалета. Затова, нека се държим естествено!

Бебето е като една попивателна за нови думи, знания и умения, празен бял лист, на който вие първи имате шанса да внесете съдържание. Още повече, че това се оказва добра инвестиция. Учени от от института за обучение и изследване на мозъка в университета на Вашингтон доказаха емпирично, че бебетата, чиито родители им говорят бавно, изговарят думите ясно и подчертават гласните, проговарят по-бързо и имат по-богат речник. Резултатите от изследването бяха анонсирани от "Сайънс дейли".

"Вече ни бе известно, че използването на този вид говор от страна на родителите е свързано с по-добри речеви резултати при децата. Но не знаехме защо е така. Уверени сме, че този начин на говорене прави ученето на езика по-лесно заради опростената си лингвистична структура и подчертаните звукове. Изследването ни установи и още по-фундаментална причина. Вече смятаме, че този начин на говорене е "социална въдица" за мозъка на бебето - повишаването на гласа и бавното темпо са социално ангажиращи и приканват бебето да отвърне", разказва Патриша Кул, директор в института и преподавател по реч и слух в университета на Вашингтон.

Изследването протекло на два етапа, които обхващат различна бебешка възраст. И докато през 2018 г. учените проследили речевото развитие на децата до 14-месечна възраст, следващото проучване било насочено към по-дългосрочен резултат - речта на децата на 18-месечна възраст и техните разговори с родителите им. Участващите в експеримента родители преминавали обучение по начина на говорене и специалистите записвали речта на родители и деца на възраст 6, 10, 14 и 18 месеца.

Обучението на родителите довело до по-често използване на бавното и отчетливо говорене с децата. На възраст между 14 и 18 месеца при децата било установено, че разговорите им с родителите са по-чести. Освен това речникът им на 18-месечна възраст съдържал средно около 100 думи, докато при другите деца се състоял средно от 60 думи.
Децата, на които било говорено ясно, изговаряли ясно и правилно цели думи като "вода" и "мляко" два пъти по-често, отколкото деца, на които не било говорено така от родителите.

Затова, когато следващия път решите да покажете на бебето "бау бау", използвайте думата "кученце". Това ще се окаже инвестиция, която един ден ще ви се отплати.

Четете още: Уъркшоп за родители: Ела, научи и спечели страхотни награди

Скъпи бъдещи и настоящи майки и татковци, заповядайте на безплатния "Уъркшоп за родители", част от инициативата "Мисия бебе". Елате, научете всичко, свързано със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето от най-добрите специалисти в областта и спечелете страхотни награди. Повече за събитието вижте тук.