Перуанците твърдят, че мака подобрява паметта, бори се с анемията и депресията. Някои проучвания отбелязват, че когато тялото е добре подхранено либидото се покачва, за сметка на стреса и депресивните състояния.

Със земен вкус, с намек на карамел, пудрата от мака лесно да се смесва в шейкове от суперхрани, различни млека, шоколадови бонбони или се добавя в брашно за сладкарски рецепти. Тя съдържа протеини, фибри, важни мазнини и амино киселини.

Неин дом са високите части на планините в Перу и вирее само при студени условия, в по-бедна почва.

Мака се препоръчва при проблеми с фертилността, стерелитет и други сексуални проблеми. В Перу растението отдавано е известно като афродизиак. Изследванията доказват, че мака действа върху определени области в човешкото тяло, които произвеждат хормони и енергизиращи вещества, които повишават либидото и увеличават мъжката потентност.

Често го сравняват с виагра, но всъщност мака не променя циркулацията. Изумителния й ефект върху либидото се дължи на абсолютно естествено хормонално регулиране. Тя е безопасен, естествен продукт, който повишава цялата жизнена сила на тялото.

Ако за първи път ще приемате мака е добре да започнете с половин чаена лъжичка на ден, като постепенно увеличите приема до 1 чаена лъжичка.

При редовна консумация на мака се препоръчва едноседмична почивка всеки месец! Почивката от взимането на супер храни понякога може да увеличи тяхното въздействие.

* При опити в лабораторни условия, благодарение на мака са намалени увеличени жлези на простатата при плъхове. Увеличено е и чифтосването при мъжки плъхове и мишки, доказано е влиянието на мака върху фертилността.

Прасета от Индия са били хранени с натрошени корени мака, при което тяхната и на потомците им плодовитост се повишава със 100%.

При овце, на които са давали по 80 грама мака на ден в продължение на 2 седмици е увеличено производството и подвижността на сперматозоидите.

Други клинични резултати при пациенти, приемащи мака доказват увеличено либидо и подобряване качеството на спермата.

Увеличава се производството на сперматозоиди, тяхната подвижност и обема на спермата. Мака има благоприятен ефект върху енергията и настроението, намалява тревожността и увеличава сексуалното желание.

Най-популярните характеристики на Maкa, свързани с традициите на Андите, са нейните положителни последици за плодородието и фертилитета при мъже и жени. Мака е афродизиак, но е много ефективна и при импотентност.

Maкa традиционно се предписва за неспокойните периоди, причинени от менструацията и менопаузата.

* Мака коренът е богат на въглехидрати и протеин - съдържа 60% въглехидрати, 10% протеин, 8.5% хранителни фибри и 2.2% мазнини. Съдържа също уридин, яблъчна киселина, бензоил дериват, glucosinolates (гликосинолати, които предпазват от ракови заболявания, особено на млечните жлези) и др. Изсушеният мака корен е богат на алкалоиди и есенциални минерали (селен, калций, магнезий, желязо), мастни киселини, включително линолеинови, палмитинови, олеинови киселини и 19 аминокиселини, полизахариди и др.

По материали на zoya.bg, maca.alle.bg