Нов вариант за отговор на въпроса „Защо някои жени зачеват по-трудно? ” дадоха американски учени, които се занимават с наблюдения и разработки, свързани с плодовитостта на жените.

Според последните проучвания видът на кръвната група на една жена е един от определящите фактори за това дали тя по-лесно или по-трудно ще зачене.

В проучването на американските експерти са били подложени на тестове и наблюдения 560 жени, на които е било предписано лечение срещу безплодие. Крайните резултати смайващо показали, че способността на жената да зачене може да бъде повлияна от нейната кръвна група.

С най-малък шанс се оказали жените с нулева кръвна група. Те притежават химически признаци, които говорят за по-малък брой яйцеклетки. По-конкретно анализът на кръвни групи показал, че жените с нулева кръвна група е по-вероятно да имат по-високо ниво на фоликулостимулиращия хормон.

Онази част от дамите, които били подложени на тестване и имали кръвна група А отчели по-ниски нива на хормона. Учените твърдят, че високите нива на хормона, познат под съкращението FSH, са ключов индикатор за нисък брой яйцеклетки или с други думи - намален яйчников резерв.

Това откритие е изключително важно за медицината, защото може да способства разработването на нови методи за лечение на стерилитет и други проблемни с плодовитостта при жените, категорични са учените.

Въпреки добрите резултати , които биха помогнали на много дами, които искат да станат майки, учените не могат да дадат ясно обяснение за крайните данни от своята работа. Трудът им бе представен на конференция на Американското дружество по репродуктивна медицина в Денвър.

Специалистите от медицинския колеж "Алберт Айнщайн" в Ню Йорк и Йейлския университет изследвали нивата на химикал, наречен фоликулостимулиращ хормон, у жени на средна възраст 35 години.

Смята се, че високите нива на хормона са индикатор, че "резервите" от яйцеклетки на жената намаляват по-бързо. При жените, които надхвърлят 30-те и 40-те, шансовете да заченат стават все по-малки.

Все пак възрастта на жената си остава най-важният определящ фактор за успешното зачеване, заяви ръководителят на изследването д-р Едуард Неджат. Той е категоричен, че данните за хормона позволяват да се създаде представа за качеството и количеството на яйцеклетките на жената, пише ezine.bg.