Сред многото промени на бременността, внезапното (и неустоимо) „налитане” на сладко определено води в класацията.

Без да се твърди, че това е напълно оправдано, съществува обяснение на чисто физиологично ниво - хормоналните промени в организма и засиленото кръвообръщение са достатъчни причини за спад на кръвната захар между храненията. И реакцията за компенсация на този спад с нещо сладичко е напълно инстинктивна. Разбира се, всичко е добре, когато е с мярка, пишат от dete.bg

По време на бременността трябва да се стараете към нисък прием на захар. Ето защо:

Много са здравословните проблеми, свързани с високи нива на захар, но най-сериозният от тях е диабетът. По време на бременността скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта, е повишена. В случай на прекаляване със захарта, отделеният инсулин не е в състояние да „поеме” завишените количества захар в кръвта и са налице рискови условия за т.нар. гестационен диабет. Други рискове от прекомерния прием на захар са нездравословно наддаване на килограми, забързан растеж на бебето (състояние, известно като макросомия на плода), както и преждевременно раждане.



Позволеното количество

Общата препоръка през бременността е поне 60% от дневните калории да се набавят от въглехидрати като най-здравословен източник на енергия. Въглехидратите са два основни вида - прости и сложни. Захарта и захарните изделия спадат към простите, а както се досещате, по-здравословният вид са сложните въглехидрати (навлизат в кръвообръщението постепенно и покачват инсулина до умерено равнище). Така че какъвто и хранителен режим да предпочетете, трябва да се уверите, че сложните въглехидрати (зърнени храни, плодове и зеленчуци) са с превес.

Конкретно количество захар и захарни храни на ден не може да бъде препоръчано по простата причина, че всеки организъм има различен метаболизъм и темпове на усвояване. Експертите предлагат за ориентир нивата на глюкоза в кръвта, както и темповете на наддаване на килограми.

Ако с тях има проблем, вероятно наблюдаващият гинеколог ще го забележи и ще ви консултира. А усъмните ли се сами, че не се справяте с пристрастеността си към сладкото, искайте съвет своевременно.