Залъгалките затрудняват правоговора на децата

21 октомври 2009 | 09:13
2163
0
0

Бибероните-залъгалки често са добър приятел на майките, които имат по-гласовити бебета. Виждали сме как малките човечета могат да пищят почти два часа без прекъсване, но гумените приспособления понякога вършат чудесна работа.

Колкото и добре да звучи обаче, май това не е най-добрият начин за укротяване на детето.

Оказва се, че залъгалките създават проблеми с говора в по-късна възраст.

Екип от американски учени е установил, че хлапетата, които са се забавлявали с биберон повече от 2 години, в предучилищна възраст изпитват сериозни затруднения с правоговора.

Засмукването на пръста до голяма степен им се отразява по същия начин.

Специалистите, локализирани в Университета във Вашингтон, изследвали 128 деца на възраст от 3 до 5 години.

Те проучили колко време са били кърмени, дали и колко продължително са използвали залъгалки или са смукали пръст на ръката си.

Освен това малчовците били подложени на специален лингвистичен тест, който определил способността им да говорят правилно и според възрастта си.

Предварителните резултати показали, че децата, които използвали залъгалки (включително и собствените си пръсти) в продължение на 2-3 години, били изправени пред сериозни говорни затруднения.

Те били до 3 пъти повече, отколкото при бебета, кърмени до 9-месечна възраст и повече. Последните  съответно почти не използвали залъгалки и говорните им способности били нормални.

Експертите ще разширят проучването си, но са на мнение, че залъгалките всъщнот не са толкова виновни, колкото изглежда.

По-скоро неправилната им употреба води до забавяне на правоговорните умения.

Бибероните не бива да се оставят в устата на бебетата, докато спят, нито да им се дават за продължителен период от време.

Освен това, предишни изследвания показват, че залъгалките намаляват наполовина риска от задушаване при новородените, така че не са съвсем излишни.

Коментари

Добави Коментар

Най-четени