Автор
Woman.bg

Замразявайте яйцеклетките си на 20, иначе ще е късно

В днешно време не е модерно да си млада майка или да имаш бляскава кариера на домакиня. Офисите прогресивно се превръщат в женско царство и дамите на възраст между 20 и 30 г. са зад компютрите, вместо у дома, отглеждайки децата си. За добро или за зло, раждаме все по-късно и предпочитаме да бъдем финансово независими, преди да пристъпим към създаването на семейство. На пръв поглед това е съвсем разумно - да не разчитаме изцяло на мъжете си, а сами да изкарваме парите си и да градим кариери, но едно нещо не можем да контролираме - природата. Тялото ни невинаги ще е готово за зачеване, а с годините забременяването става все по-трудно. Ето защо лекарите съветват кариеристките да замразят яйцеклетките си, преди да навършат 25 г.

Според медицината много жени, които правят опити да забременеят след 35-годишна възраст, успяват благодарение на разумната си постъпка преди години. Замразените яйцеклетки обаче не гарантират пълен успех. Една от звездните дами, които публично признават, че са прибегнали към този метод, е Рита Ора. 27-годишната певица замрази яйцеклетките си преди време по съвет на личния си лекар.



Лекарите са категорични, че колкото повече време минава, толкова по-трудно е една жена да забременее. Най-добрата възраст за това е между 20 г. и 35 г. След това шансовете спадат екстремно. И дори замразените яйцеклетки може да не ви помогнат. Но преди да пристъпите към процедурата по запазването на клетките, трябва да сте наясно с шансовете си за забременяване. Лекарят е длъжен да ви информира кога е най-добре да заченете.

Според медицината жените са в пика на доброто си здраве, когато са в началото на 20-те си години и затова е добре тогава да замразят яйцеклетките си. Препоръчително е да не се прави, когато вече са навлезли в 30-те.

Но от друга страна според някои проучвания опцията за замразените яйцеклетки не влияе добре на дамите, тъй като тя не ги стимулира да забременяват в най-добрия момент. Точно обратното, подтиква ги към отлагането на този момент. А когато една дама е бременна на по-късна възраст, съществуват повече рискове за здравето на детето, както и за нейното.



А знаете ли, че дори и замразяването на яйцеклетки може да се окаже невъзможно, ако закъснеете? Доказано е, че яйцеклетките при жените над 30-35 г. може дори да не оцелеят при процеса на замразяване. Освен това, процедурата съвсем не е евтина. Ако замразите клетките си и ги пазите в продължение на години, първо ще трябва да преминете скъп курс на лечение, преди изобщо да започнете опитите за забременяване. Но истината е, че ако сте замразили яйцеклетките си, когато сте били на 25 г., шансовете ви за успех са значително по-големи.

Четете още: Серена Уилямс: Не съм добра майка!