Автор
Антония Дамянова

Започва Световната седмица на кърменето 2022

От днес – 1 август, стартира Световната седмица на кърменето, която се провежда в България за деветнадесета поредна година.

Дните, посветени на едно от най-естествените и красиви неща в жизнения ни цикъл ще продължат от 1 до 7 август. За 30-ти път Световния алианс за подкрепа на кърменето (The World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) организира през тази година глобалната кампания, която има за цел да информира и да ангажира обществото и ключовите участници, да инициира и да насърчава действия в подкрепа на кърменето.



Мотото на Седмицата тази година е „Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“, като целта е да се систематизира опитът на поколенията, да се почерпи най-доброто от него и да се пренесат добрите практики и в бъдеще, да се дадат пълноценни и адекватни напътствия на майките, с които да осигурят най-добрата грижа за своето дете по време на бременността и около раждането.

Кърменето винаги е било тема, която е повдигала сериозни въпроси, засягащи не само здравето и благотворното му въздействие върху развитието на бебето, но и такива, които в последно време придобиха особено актуален характер по цял свят, каквато е темата за кърменето на обществено място.

Каквото и да си говорим за кърменето, истината е, че то е най-естествената, красива и свята връзка между майката и детето. Кърменето е онзи дълбоко интимен и свещен акт на съприкосновение, осветен от естеството на природата и осъществяващ най-съкровеното единение между две души – майчината и тази на нейната рожба.

В България Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ (НАПК) е една от основните организации, отбелязващи Световната седмица на кърменето. Програмата от събития на НАПК за тазгодишната кампания, можете да намерите тук.

Четете още: Всичко, което трябва да знаем за кърменето