Защо българските мъже не искат да напуснат мама

18 май 2019 | 11:02
12368
22
Снимки: pixabay.com
22

На българските мъже им е добре при мама. С мама е хубаво. И мама е щастлива. Защото има кой да я обича. Синът замества съпруга, който не ѝ дава достатъчно любов. Мама отглежда син, който не знае да обича друг, освен нея. След време историята се повтаря с нови герои.

Българските мъже все по-трудно се решават да напуснат семейното гнездо и предпочитат да си останат при мама до 32 години, сочат данните на Евростат за миналата година. Статистиката обаче е скучна госпожа с фантазия на прогимназиална учителка по физика. Тя изобщо не може да ни обрисува патриархалната идилия на мама и нейното синче. В тази връзка веднага се сещам за една реклама на кисело мляко, в която бай Ставри е на 80 години и весело си сърба с лъжицата - майка му грее от щастие, а баба му е направо във възторг! В това кратко видео ролите са ясно маркирани и не остава и грам съмнение, че двете столетници живеят, за да е добре детето. За жена, съпруга и спътница в живота на бай Ставри няма и намек, защото бай Ставри си е далеч по-добре с мама, отколкото с някоя заядлива вещица, която да му брои кофичките с мляко и да му къса живота. Всъщност на пръв прочит зрителят остава с убеждението, че бай Ставри е некоронованият цар на бактерията Bifidus Essensis, но би ли действала тя така безотказно, ако дядото беше лишен от нежната грижа на мама? Едва ли. Защото тя е неговият антидот срещу отровата на чужди жени, или поне тя така му е внушила. Ставри ще си умре щастлив ерген и нищо друго не му трябва, освен кисело мляко за здраво тяло и мама за здрав дух. Но нека се върнем на цифрите. Българският мъж живее при майка си до 32 години, а средната продължителност на живота му е 71, 4 години. Един вид остават само 40 години до пълното щастие! Според мен не само българският мъж, но и събратята му в световен мащаб, като пеперуди са се устремили към лампата на мама, където е светло и топло. Там никой не ги пита къде отиват и кога ще се върнат, има топла храна, мека постеля и всичко това е безплатно. А момчетата с "пеперудена душа", както пееше певицата Кати в зората на попфолка, "летят от цвят на цвят"...Разбирам ги добре. Никой не е луд да бяга от хубавото. Но в един момент светът ще се самоизчерпи и ще свърши с последната майка и последния син. И затова ще са виновни именно майките, които са родени, за да дават живот. Те са създателките и те предопределят връзката със своите деца. Ясно е, че не е достатъчно само да обичаш безпрекословно детето си, но и да имаш сили да го пуснеш да продължи само по своя път. Задължението на майката е да отгледа момчето и да го направи мъж. Да му даде любов, защото тя ще му помогне той да стане сърцат съпруг, способен да обича. И когато това се случи, майката трябва да забрави за съперничеството с жените, които той обича. Защото никой не векува на тази земя. И няма нищо по-тъжно от стари момчета, напълно загубени след смъртта на мама. 

Коментари

22 име2
  02 юни 2019 | 00:48 отговор
 

Мине се не мине, некоя недоклатена ковра пак изплюе жлъч срещу пола към който принадлежи. После към същия син, какъвто и тя ще роди и няма и да помни кви ги е дрънкала, а ще повива с пелени и ще вика мама мама мама мама.

 
21
  21 май 2019 | 18:09 отговор
 

Уважаема Аглика Илиева, хубава статия! Лека грешка в заглавието ядоса мъжете, но често главните редактори налагат заглавия с цел да привличат читатели. Вместо " българските мъже" можеше да бъде " много български мъже".

 
20 Димитър
  20 май 2019 | 11:23 отговор
 

Тия дни имаше много писания по този въпрос. Как почти никой не написа за истинските проблеми, а не за тия измислени мелодрами - как майката искала сина да замества съпруга, как синовете искали да живеят уютно и на готово и така нататък.. А истинските проблеми са, че в България цените на жилищата, сравнени с доходите са смазващи. А заплатите са такива /и наемите са такива/, че много от младите хора буквално трябва да живеят в крайна оскъдица, ако плащат наем.

 
19 Деа
  20 май 2019 | 03:58 отговор
 

Някои мъже май се познаха!

 
18
  20 май 2019 | 00:58 отговор
 

София не е България, но половината население на България живее в София. За да се препитава. Като стар софиянец познавам доста мъже, които живеят с майките си. В удобни, просторни софийски апартаменти. Имах такива съседи, умряха стари ергени. Единият имаше всички жени, другият- нито една, нямаше достойна според майка му. Моя пенсионирана колежка, вдовица, живее с 40 год. си син, много хубаво си живеели, според думите и. Наш уважаван професор се ожени на стари години, едва след смъртта на майка си. Приживе тя подлагаше на интервюта кандидатките, но не одобри никоя. Всеки познава такива мъже, работещи, но не се осмеляват по ред причини да се отделят, или да създадат семейство. Мисля, че статията визира именно такива случаи, не претендира за изчерпателност.

 
 
Иван
20 май 2019 | 13:44

В София живеят малко повече от 1/6 от българските граждани, а не половината. А статията, ако може да се нарече така, ПРЕТЕНДИРА за изчерпателност, каквато изобщо няма.

 
20 май 2019 | 14:15

По неофициални данни в София живеят над 3 млн души. Прииждат предимно млади, трудоспособни.

17 Име:
  19 май 2019 | 16:18 отговор
 

Искам да видя Аглика Илиева да си вдигне задника от центъра на София като редактор и да иде в забутано село или в малък град и да спести пари за къща. Лесно е да громи бедните бачкащи мъже от центъра на София.

 
16 Кака
  19 май 2019 | 16:02 отговор
 

Боже, какъв мъж трябва да си, че да коментираш в женски сайт? Пациент

 
15 Иван
  19 май 2019 | 11:09 отговор
 

Разсъдете. От 3.5 милиона жени само 3-4 пишат такива статии за "българския мъж". Явно останалите 3 499 996 или си имат мъже, или "българският мъж" не им пречи :) Изразът "живее с майка си" е предназначен да отврати. Ами бащата, такъв мъж не живее ли и с баща си, щом живее с майка си? Той може да живее с тях, може да живее и сам и такава авторка няма да знае кой как живее. Причините могат да бъдат най-различни. Цялата работа е в личното нещастие на жената, която пише, а не в мъжа. Това е като критиките, че не си социален, ако нямаш деца. Ами не ща и не е твоя работа.

 
 
19 май 2019 | 21:16

ЯВНОТО е, че не може всички жени да са журналистки и не всички имат публичен глас и публична платформа или просто дар слово, за да правят публично достояние мненията си. И бащата дори да живее, е отделна тема. Между баща и син има по-скоро бащинско съревнование, а между майката и сина има платонична любов и интимна връзка. Бащата не е раждал сина, не е плувал вътре в него потопен в соковете му, не го е отглеждал така, както майката. Връзката между майката и сина е съвсем различна от баща и син. Също така докато синът порасне, майката и бащата обикновено тотално са се отчуждили и дори още да са заедно, много рядко вече имат нещо общо, забелязват се или си казват и дума. И двамата са се пренебрегвали години наред, което като следствие води до там, че майката превръща сина си в афективен партньор и само табуто над кръвосмешението от обществото и стигмата, която е белязала подсъзнанието им, ги спира да реализират връзката си и на плътско ниво. Такава майка се вкопчва в сина си и го превръща в олицетворение на мъжа, който никога не е успяла да срещне, да има и да намери. За нея той става идеалния мъж, защото е излязъл от нея, дал й е усещане за смисъл, запълнил е съществуванието й, в което не е имало интереси, занимания и хобита, че и на всичко отгоре е доста по-млад от мъжа й, съответно чувства, че във всеки смисъл може да й бъде повече опора оттук насетне. Така че не коментирай неща, които явно не разбираш.

 
.
20 май 2019 | 03:48

И майките, и бащите какво са виновни, че вие сте психопати, които черпят опит от треторазредни американски филми и романи. Там повечето са идиоти - кой изнасилил дъщеря си, коя майка станала наркоманка, кой застрелял цял клас в училище. Тук хората обикновено имат нормални семейства. Вие ако сте болни психически, другите не са. Сексът между брат и сестра или между майка и син е специален случай. Не е редно, но ако ТОЛКОВА не могат да преодолеят влечението си, какво да направим :) Важното е да не раждат деца, защото: 1) няма как да го оправдаят обществено, и 2) стават грешки и се раждат увредени бебета. Иначе, ако е само единият секс, айде, но без много патардия :)

 
До -
20 май 2019 | 16:19

Нищо треторазрядно няма и ако за теб това са сценарии от филми, то в живота и в психологията тези неща са си съвсем реални. Нарича се ЕДИПОВ КОМПЛЕКС и е основен базов дял в психологията. Никой не казва, че сексуалното желание е на съзнателно ниво, разбира се, че ако изплува до съзнателното, значи определено си психично болен, но ако просто живее в несъзнаваното, това е нещо съвсем различно, и е масов случай.

14 Иван
  19 май 2019 | 11:00 отговор
 

Вие тая брадва, която е написала статията, виждали ли сте я? Едно мрачно, намусено и целият свят му е крив :) Такова никой няма да отглежда, за да се доказва като мъж баш па пред него. И приятелки са й други намусени феминистки, които никой не ще. 51 от 58 години (с изключение на 7-те, когато бях женен) живях с мама, и с татко, който почина по-рано, накрая я гледах няколко години и погребах лично и двамата. С престижна професия, достатъчно жизнено пространство, достатъчно (чак доста прекалих, което беше излишно) жени, поел накрая и цялата домакинска работа и ремонтите в къщи, с прилични доходи и общо взето щастлив. Основните предимства бяха, че едновременно воювахме на живот и смърт, говорехме си от душа и сърце и пълнените чушки на мама бяха по-хубави, отколкото бих ял в най-скъпия ресторант или би направила някоя случайна. Пък и неслучайна. Мърли са, а за неслучайна просто нямам желание. Бързо губя интерес. И в момента не съм населил целия апартамент. Предстои, но нямам представа кога, защото НЯКОЙ трябва да смени матрака в масивната марсилска спалня, точно сега не ми се мери. През цялото време имах още две къщи, които не успях да направя докрай за живеене, защото имах други ангажименти. Така че "българският мъж" бива всякакъв, а ти си просто една феминистка, проста трътка, мадам :)

 
 
19 май 2019 | 16:20

Много хубаво, Иване, че си водил битки "на живот и смърт"с родителите си, че си ги гледал,че си им държал ръцете в последния им час и лично си ги погребал. Лошото е, че нито една от многото "случайни" няма да го направи за тебе, а към неслучайна нямаш интерес.Нямаш възможност да научиш потомците си на житейските битки, няма да могат да вкусят чушките на мама. Но ако няма кой да държи ръката ти в сетния ти час, то ти все още можеш да направиш нещо с недовършените си къщи, с нереализираните си планове и мечти. Имал си такива, щом имаш толкова домове. Има млади хора, които блъскат "на тютюневите полета", или в малките фабрики, които имат мечти и все още много живот. И тогава твоят живот ще стане един от най-хубавите. Както казваш, българският мъж е всякакъв, а ти ми се стори, че си от добрите. Ако не си, няма лошо, въртиопашки дал Господ, срещу едно завещание може лесно да ти съкрати живота.

 
Иван
19 май 2019 | 17:10

О, къщите ги продадох, защото трябваше да се разчекна иначе :) Пък имам и един потомък, който има характера на бившата ми жена и не може да се разчита на него. Ще видим. Засега не съм тръгнал да умирам. Бъди здрав и се пази!

 
19 май 2019 | 19:10

Е, мислех, че къщите са шанс за работливи млади, а и за теб, защото

 
19 май 2019 | 19:13

...Както се казва, когато ти дават си пълниш джоба, а когато даваш си пълниш душата...Добре е и двете да са ти пълни!

13 Иван
  19 май 2019 | 10:30 отговор
 

Вие тая брадва, която е написала статията, виждали ли сте я? Едно мрачно, намусено и целият свят му е крив :) Такова никой няма да отглежда, за да се доказва като мъж баш па пред него. И приятелки са й други намусени феминистки, които никой не ще. 51 от 58 години (с изключение на 7-те, когато бях женен) живях с мама, и с татко, който почина по-рано, накрая я гледах няколко години и погребах лично и двамата. С престижна професия, достатъчно жизнено пространство, достатъчно (чак доста прекалих, което беше излишно) жени, поел накрая и цялата домакинска работа и ремонтите в къщи, с прилични доходи и общо взето щастлив. Основните предимства бяха, че едновременно воювахме на живот и смърт, говорехме си от душа и сърце и пълнените чушки на мама бяха по-хубави, отколкото бих ял в най-скъпия ресторант или би направила някоя случайна. Пък и неслучайна. Мърли са, а за неслучайна просто нямам желание. Бързо губя интерес. И в момента не съм населил целия апартамент. Предстои, но нямам представа кога, защото НЯКОЙ трябва да смени матрака в масивната марсилска спалня, точно сега не ми се мери. През цялото време имах още две къщи, които не успях да направя докрай за живеене, защото имах други ангажименти. Така че "българският мъж" бива всякакъв, а ти си просто една феминистка, проста трътка, мадам :)

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.