Автор
Woman.bg

Защо да раждаме деца, на които може да сме баби?

Стереотипът „Защо ще раждаш деца, на които можеш да бъдеш баба?“ вече е отживелица.

Допреди няма и половин век 35 години се смяташе за твърде напреднала възраст за раждане. Жените ги наричаха „стари родилки“, гинеколозите цъкаха с езици и тъжно питаха „Е защо толкова късно?“. Защото уж и здравето на родилката вече било разклатено, а и майката щяла да излезе в пенсия, преди детето ѝ да завърши училище.

В днешно време 34 години изобщо не е неприемлива възраст за раждане. Много жени раждат и по-възрастни, като сред тях има много известни личности – Ева Лонгория е родила на 43, а актрисата Бриджит Нилсен на 54 години. Междувременно учените откриват все нови и нови предимства на късното раждане. Ще ви представим по-интересните от тях.



1. Късното раждане удължава живота


През 2016 г. в САЩ се провело проучване с 28 хиляди участнички. Оказало се, че сред жените, родили първото си дете след 25-тата си годишнина, имало с 11 % повече дами, доживявали до 90 години, отколкото сред онези, които станали майки по-рано. През 2014 г. било проведено подобно проучване, което показало, че сред жените, станали майки на възраст над 33 години, има с 50 % повече дами, доживели до 95, отколкото сред жените, родили на възраст под 29 години. Учените обаче уточняват, че е възможно тези дами просто да са се отличавали с крепко здраве и дълголетието им да не е свързано с ражданията.

2. Децата на възрастните родилки са по-високи и умни


Това показва проучване, резултатите от което били публикувани през 2016 г. Учените анализирали данните на 1.5 млн. от жителите на Швеция и установили, че децата на „закъснелите“ родилки са били по-здрави физически, имали са по-добър успех в училище и дори средният им ръст бил по-голям от този на връстниците им, родени от млади майки.

3. Възрастните родилки имат повече енергия

Друго проучване засягало дамите, станали майки на над 50 години с помощта на донорски яйцеклетки. Показателите на физическото им здраве се оказали по-високи от тези на връстничките им – на нивото на 40-годишните майки. Да смъкнеш десетина годинки от плещите си си е хубаво, нали?


4. Да се ражда късно е модерно

Е, или просто късното раждане става все по-популярно. Общите световни тенденции са жените да раждат по-късно. В Швеция например около 25 % от жените раждат за пръв път на възраст над 35 години. Това явление се свързва с факта, че днешните жени предпочитат първо да направят кариера и да изградят личната си материална независимост – и после чак да правят деца.

5. Децата на възрастните родилки са по-добре възпитани

Това показват официалните данни. Зрелите жени имат повече опит и знаят по-добре какво да правят с децата си, по-рядко прибягват до насилие – както физическо, така и словесно. Тоест децата им израстват без шамари и викове. Когато потомците навлизат в пубертета обаче, понякога и помъдрелите възрастни майки стигат до обичайните скандали. Но според датските учени късните деца като цяло имат по-малко поведенчески, емоционални и социални проблеми. Това е свързано и с факта, че на напреднала възраст бременността по-често е желана и дори планирана.