Автор
Woman.bg

Защо децата може да обичат единия родител повече?

Чудесно е, когато детето расте в любящо пълноценно семейство, заобиколено от грижовните си родители. В зависимост от възрастта и потребностите си малкият човек понякога се нуждае повече от мама, а друг път – от тати.

Например до тригодишна възраст детето иска да е с мама денонощно, а когато започне периодът на развиващите игри и активните занимания навън, помощта на татко е просто незаменима.

Защо детето може да е по-привързано към единия от родителител?

С израстването детето придобива умението да избира само с кого иска да си играе днес и с кого да отиде на детска градина утре. Подобни поведенчески схеми са нещо нормално за децата. Друг проблем е, че родителите може да започнат да ревнуват и да се питат защо малкият човек предпочита да е с другия партньор. Психолозите имат обяснение за това явление.



1. Това зависи от психоемоционалното състояние на детето

Ако единият от родителите стресне детето с рязкото си поведение или твърде силния си глас, следващия път малкият човек разбира се няма да иска да е с него – или пък ще се държи по същия начин, копирайки държането на възрастния. Понякога поради липса на твърди правила за поведение и ред в семейството детето бързо усвоява манипулативни схеми на поведение, започва да изисква разни неща чрез викове и истеричен плач.

2. Това зависи от количеството и качеството на съвместно прекараното време

Мама може да се намира физически до детето, но при това да си прави нещо свое, без да обръща внимание на малкия човек. А той има нужда от пълното внимание на родителя си поне за 20 минути.

3. Това зависи от възрастта на детето и уменията на родителите

Разбира се, татко ще дърпа шейната по-бързо от мама. А когато детето се учи да кара колело, пак татко ще го държи по-здраво. Много ясно, че малкият човек ще иска да си играе навън с татко! Но ако прави роклички за куклите си, ще предпочете е в компанията на мама.



Какво да прави другият родител в този случай?

Ако детето ви явно предпочита единия родител, в никакъв случай не го наказвайте за това и не се дразнете. Признайте, че то си има свои емоции и преживявания и се постарайте да разберете на какво се дължи отношението му. Приемете факта. Много е възможно след време другият родител да стане фаворит, защото детето ще навлезе в друга възрастова категория.

Ако обаче са налице манипулации от страна на детето, родителите трябва да променят поведението си. Децата най-често отразяват огледално родителите си. Помислете върху това.

Ние вярваме, че във вашето семейство цари взимно разбиране с децата. Ако пък възникнат някакви проблеми, винаги можете да намерите отговорите на измъчващите ви въпроси. Пожелаваме ви търпение!

Четете още: Правилата, които спазват децата на Уилям и Кейт