Аспиринът е лекарството, което всички имаме вкъщи и използваме често. Той обаче е абсолютно забранен за детската аптечка. Защо това е жизненоважно правило?

Приемът на аспирин от деца под 12 години може да доведе до животозастрашаващо състояние, наречено Синдром на Рей. Той се изразява в увреждане на мозъка, силни поражения върху черния дроб и е възможно дори да завърши със смърт.

Най-честата причина, която може да доведе до това състояние, е приемането на медикаменти, съдържащи аспирин, от деца. Симптомите се изразяват в прилошаване и повръщане, накъсана реч и неадекватно поведение, липса на енергия и сънливост.

Въпреки че повечето лекари препоръчват аспирин да не се дава на деца до навършването им на 12 години, наскоро британски лекари предупредиха, че е по-добре възрастта да бъде увеличена до 16 години.

Във Великобритания лекарите настояват дори тази забрана да влезе в листовките на съдържащите аспирин лекарства. А докато това стане, всеки родител на тийнейджър може сам да прецени дали да използва аспирина.