Защо естественото раждане е по-добро? Специалист разкрива!

02 август 2018 | 16:54
видяна 12192
коментари 7

След трагичният случай преди ден в Плевенската болница, при който почина родилка по време на планирано секцио, а бебето й е в кома, потърсихме за коментар един от най-уважаваните професионалисти в гинекологията доц.д-р Красимира Жекова. Има стаж над 33 години и е завеждащ на родилно отделение в болница „Света Анна” в София. Коректно и професионално тя отказа да говори по случая в Плевен, докато тече разследването. Но прие да коментира защо в последно време има такъв бум на желаещи майки да раждат чрез секцио?Доц.д-р Красимира Жекова


Случаите на раждания чрез метода на Цезарово сечение в последните години чувствително се повишиха. Когато започвах работа преди 35 години, ние започвахме с 10-12% честота на този способ, докато в момента това е най-често правената операция в световен мащаб, не само в България.

В отделните болници в страната е различен процентът на тези операции. В частните болници те са от 50 до 80 но сто, а в държавните между 30-40%. Това има научно обяснение, а причините са много. Най-важните от тях са: повишената възраст на майката за първо раждане. Знайно е, че съвременните жени дават предимство на професионалната си реализация и оставят на втори план тази като майки. В резултат се увеличават жените, които раждат за първи път след 35 години. Друг фактор е увеличаването на придружаващите заболявания на майката, както и редица други аномалии от медицинска гледна точка. Увеличи се и броят на многоплодните бременности и т.н., а всичко това оправдава скока на „Царските сечения” в последните години.

Това е операция, която съществува от векове и е спасила не един и два човешки живота. Основното, което трябва да се знае са индикациите за този вид операции, които не трябва да има възможност да се опровергаят.

Важно е да има яснота, че усложненията след такава аперативна намеса са в пъти по-тежки и непредвидими. За съжаление те се появяват там, където никой не ги очаква и това факт, колкото и да не ни се иска на нас, гинеколозите. Точно като в народната мъдрост „Къде го чукаш, къде се пука”. Затова е много важно да се правят от компетентни екипи, които да овладеят внезапно възникнала ситуация с минимални рискове както за майката, така и за новороденото.

Иначе това е една от най-леките операции, но е важно към нея да се подхожда отговорно. Напоследък има една мода немотивирано повишаване на честотата на Цезарово сечение. Аз лично нямам обяснение защо млади жени предпочитат това раждане. От страх от болката?!

Вярно е, че понякога има вагинално раждане с тежки травми, което е доста опасно и смятам, че не е оправдано да се прави така. Но при всяко конкретно раждане трябва да се избира най-удачният начин след разяснения от лекарите. Възстановяването при оперция е по-бавно, по-късно е и общуването с новороденото, кърменето.

На жените, които идват при мен винаги обяснявам, че това, което е предопределила природата – естественото, вагинално раждане, е съвършеното. Разбира се трябва да е атравматично, да има добър лекарски екип и консултации. Навсякъде вече има добри условия за нормално раждане и то трябва да е предпочитаното.

Не разбирам защо обаче има такова влечение към Цезарово сечение. Било по-лесно. За кого обаче? Определено може да е за по-умеятелните лекари. Но не и за родилките, които раждат за първи път.

Съветът ми към майките е да се доверяват на медицинския екип – акушер-гинеколог, анестезиолог и др. Те най-добре ще преценят кое е най-добре индивидуално за всяка родилка поотделно.

В заключение не искам да премълча и факта, че в последно време се забелязва и друга негативна тенденция, за съжаление – намаляват уменията на екипите за вагинално израждане. А това е тъжно, много тъжно.

Автор:Аделина Делийска

Коментари

7 Бременна втори път
  14 декември 2018 | 22:56 отговор
 

АннаБелла имала си късмет просто всичко при вас да протече гладко до колкото може, нашето раждане беше същото, с вакуум имдеформирана главичка + счупена ключица и 2 дни в кувиоз на кислород. Отне ни 3 месеца рехабилитация на детето. А за мен 2 и половина възстановителен период, след 19 шева и 2 банки кръв, натъртени ребра и т.н. Принципно ми е объркано вече, кое е по-добре да се избере!

 
6 Annabella
  06 август 2018 | 20:01 отговор
 

vijte sega, vsqka rodilka si resheva sama za sebe si. vsqka trqbva da si napravi research-a i da reshi kakvo e nai dobre za neq. az iskah cerarovo , no ne mi haresa fakta che shte se vaztanovqvam mnogo po dalgo nito pak che shte se znae datata na rajdane ( ami ako deteto ne e gotovo da izliza, kakto beshe moq?) i reshih normalno. posle kazah che iskam bez upoiki, dokato ne tragnah da rajdam i se moleh da mi dadat epidoralnata po barzo. imahme problem, papnata vrav beshe uvita 3ri pati okolo vrata my, imah dosta razkasvaniq - no znaete li imah neveroqten ekip! vsichko mina bez problemi, izkarahaka deteto mi samo s vakumna tapa i daje ne my se promeni glavata (neshto koeto pochti vinagi stava). sled golemi razkasvaniq i shevove kazvat che minimum 3-4 sed se vaztanovqvash - na men mi otne 10 dni. taka che mili dami- napravete si research-a i namerete naisitina dobar ekip, a ne po lesniq variant.

 
5 Да превеждам ли?
  03 август 2018 | 18:15 отговор
 

Това с баба ми го написах за да СРАВНЯ модерната "жена" с тези от преди и че повечето НЕ СТЕ ГОДНИ просто.И никой не ви кара да раждате на полето, уомъки прости. Даже ще е по-добре въоще да не раждате,ако питате мен, гнусни перхидроли!! До п...та която ми е отговорила:1. не бъркай късмета с личната дисциплина и хигиена!2. Смърноста на родилките в България е била толкова голяма, че България е удвоила популацията си за има-няма 40 години.3 никъде не съм писал какво искам или пък да съм те карал да правиш нещо!

 
 
03 август 2018 | 19:12

Я виж ти, пък си бил мъж. Още по-зле, седнал да дава акъл как е добре да се ражда. Е, като са ти негодни жените може да минеш на мъже. Нещо напрегнат звучиш, май не си правил скоро секс.

 
03 август 2018 | 19:22

Баба ти е била жена като жена, обикновен човек, с нищо не е била по-различна от жените днес. Просто е живяла в различно време. Да смяташ, че хората преди са били с нещо по-добри е тъпотия. Сега просто имаме повече иформация, повече удобства и повече възможности.

 
03 август 2018 | 19:29

Като нямаш течаща вода, ходиш един път в седмицата на баня и кенефа ти е навън, личната хигиена малко се затруднява. А не всички усложнения при раждане са свързани с хигиенни проблеми. И каква дисциплина при раждане, за бога!?

 
...
13 август 2018 | 11:26

Всички жени са годни, щом всяко друго живо същество в природата, може да роди само, дори по няколко бебета, да ги обслужи и да продължи със следващото раждане, значи и жената може. Друго нещо вече се явява еволюцията...

4 Ина
  03 август 2018 | 12:10 отговор
 

Жалко. Постолюдието е толкова ниско образовано! Винааги е имало смърт при раждане, винаги е имало усложнения, но в днешно време проблемът е, че всеки може да напише всичко. Хората са озлобени, невежи, комплексирани и вглъбени в жалкото си материално съществуване. За това, четейки мнения за добри гинеколози съм потресена. Ами като ви е толкова гадно, защо раждате. Във всичко има риск, дори и в това да излезете на улицата. И да, сега много уродливи жени ще ме оплюят, но истината е, че ако всичко е наред, нека се раждат бебета по естествен път. Това ни е природата. Колко от жените в диапазон 25-35 години са родени секцио? Докато има жени, които се мислят за по-знаещи от лекарите и по-велики от Бог, така ще е....

 
 
03 август 2018 | 13:58

Да винаги е имало смърт и усложнения, но днес има по-малко от когато и да било преди в човешката история. Най-добре е жената да вземе информирано решение, заедно със своя лекар и никой да не се бърка и да казва, че трябва това или онова.

 
Гери
06 август 2018 | 16:27

Ина, това е проблемът! Лекарите (мнозинството)са наясно, че секциото крие по-малко рискове за плода, но с тази мания по веган-, еко-, био- и органик простотии, жените пощуряха да раждат естествено и всеки намек за секцио се приема все едно са им предложили да го извадят с нож това дете. И затова лекарите си мълчат, сакън да не се засегне някоя кукувица. А лекарските деца раждат с цезарово. Защо ли?!

3
  03 август 2018 | 10:26 отговор
 

Ммм майка ми е родила естествено 48 часа мъки, вътрешни разкъсвания, изпада в безсъзнание, изваждат братчето ми с форцепс смачкват му главичката и то умира 3 дни по-късно.Тя никога не се възстанови.Едно ествено раждане е непредвидимо и винаги има какво да се обърка,плановата операция ако е проведена от кадърни хора няма как да се обърка.Не се опитвам да убеждавам никого, ако искате вървете си раждайте по полетата както бабите ви,които са имали по няколко мъртвородени.

 
 
Гери
06 август 2018 | 16:21

Точно за това говорим! Ама философи много! Тук не става въпрос да си спестиш болката, а за здравето на детето.

2
  03 август 2018 | 10:15 отговор
 

Не разбирам, какво е това почти озлобление и грубо отношение от жени към жени, когато се повдигне тази тема? Толкова е грозно! Родителството и това да си добра майка не се изчерпва с раждането и начина, по който си пожелал/се е наложило да родиш. Аз смятам, че всяка жена дала живот заслужава уважение. Нито едните са повече, нито другите по- малко от първите. Стига сте говорили за пестене на болки, сякаш операцията не боли след това. Или сякаш, онези, които раждат по естествен път не прибягват до упойки, пак за да спестят болката. А и какво лошо има в това, да можеш да спестиш физически дискомфорт, ако напредъка на медицината го позволява? Аман от приказки от сорта на "баба ти едно време...", до никъде нямаше да е стигнало човечеството, ако всички са мислили така. Като опрем до раждане и отглеждане на деца, ставаме бетер и от мъжете, дето си мерят оная работа. Коя как родила, кърмила ли или не, как възпитавала и прочие, и прочие и всяка се мисли за светило по темата. Гледайте себе си и оставете всяка да намери най- доброто за самата нея и нейното дете.

 
1 Гери
  02 август 2018 | 21:26 отговор
 

Аз пък искам да попитам за кого точно вагиналното раждане е по-добро? За родилката може би, а дали е за детето?! Хайде всички лекари, които така възторжено рекламират естественото раждане и кърменето, защото така е "редно" да извадят една статистика колко увредени физически деца се раждат при нормално раждане и колко при секцио? Баща ми, лекар с 35-годишен опит многократно е споделял за травми при бебета родени "естествено". И въпреки, че на бременните се казва постоянно, че е хубаво да родят нормално, дъщерите на всичките му колеги родиха секцио. Айде замислете се защо е това. Майките вече са много чувствителни да не би пък лекар да им намекне за секцио, защото така му е по-лесно и да не се занимава и затова всички го препоръчват, но когато става въпрос за собствените им деца запяват друга песен.

 
 
до геритууу
03 август 2018 | 09:55

Коя жена с всичкия си, ще позволи да я упояват или да и въздействат по какъвто и да билf неестествен начин? Жените на времето са раждали от 5 нагоре,без проблеми(баба ми е работила и е родила и изгледала 4 деца едновременно, а другата 3!), въпреки примитивното ниво на медицината, а на места напълно е липсвала. А сега с по-модерна медицина,1, 2... голямото геройство разбираш ли, а за 3 и дума да не става. Истината е, че модерната жена за нищо не става! И от толкова много силикони, пластични операции, "козметика", алкохол и сексуални партньори, сте изгнили от вътре. Знаем, че просто искате да заспите и да спестите болката и напъните при раждането. И повечето го правят, но не пропускат да споменат през какъв "ужас" са преминали и че едва ли не, все едно Еверест са изпънали.... изискват уважение и претендират, че са това което не са.

 
03 август 2018 | 11:44

Ахахааа! Без проблеми! Ако баба Ви е родила 4 деца, и тя и децата и са били добре - чудесно, имала е късмет. Иначе по времето на баба Ви смъртта на родилка или новороденото при раждане е било често срещано. Да не говорим, колко от децата са успявали да доживеят до възрастни. Сега ако една родилка или новородено почине се вдига шум до небесата. Отвикнали сме и това е благодарение на "неестествените" методи на медицината. А Вие ако искате да раждате на полето като бабите, никой не Ви спира. Откажете се от напредъка, от медицината, Ваша воля, но недейте да съдите избора на другите.

 
03 август 2018 | 14:06

Не знам защо си седнала на този неестествен компютър с интернет, дето не се среща в природата и сигурно си облечена в неестествени дрехи и ядеш неестествено преработена храна, и ходиш в неестествена тоалетна с блокче за аромат и дезинфекция, вместо да клекнеш естествено на земята. Ужас направо. :)

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.