Автор
Woman.bg

Защо естественото раждане е по-добро? Специалист разкрива!

След трагичният случай преди ден в Плевенската болница, при който почина родилка по време на планирано секцио, а бебето й е в кома, потърсихме за коментар един от най-уважаваните професионалисти в гинекологията доц.д-р Красимира Жекова. Има стаж над 33 години и е завеждащ на родилно отделение в болница „Света Анна” в София. Коректно и професионално тя отказа да говори по случая в Плевен, докато тече разследването. Но прие да коментира защо в последно време има такъв бум на желаещи майки да раждат чрез секцио?



Доц.д-р Красимира Жекова


Случаите на раждания чрез метода на Цезарово сечение в последните години чувствително се повишиха. Когато започвах работа преди 35 години, ние започвахме с 10-12% честота на този способ, докато в момента това е най-често правената операция в световен мащаб, не само в България.

В отделните болници в страната е различен процентът на тези операции. В частните болници те са от 50 до 80 но сто, а в държавните между 30-40%. Това има научно обяснение, а причините са много. Най-важните от тях са: повишената възраст на майката за първо раждане. Знайно е, че съвременните жени дават предимство на професионалната си реализация и оставят на втори план тази като майки. В резултат се увеличават жените, които раждат за първи път след 35 години. Друг фактор е увеличаването на придружаващите заболявания на майката, както и редица други аномалии от медицинска гледна точка. Увеличи се и броят на многоплодните бременности и т.н., а всичко това оправдава скока на „Царските сечения” в последните години.

Това е операция, която съществува от векове и е спасила не един и два човешки живота. Основното, което трябва да се знае са индикациите за този вид операции, които не трябва да има възможност да се опровергаят.

Важно е да има яснота, че усложненията след такава аперативна намеса са в пъти по-тежки и непредвидими. За съжаление те се появяват там, където никой не ги очаква и това факт, колкото и да не ни се иска на нас, гинеколозите. Точно като в народната мъдрост „Къде го чукаш, къде се пука”. Затова е много важно да се правят от компетентни екипи, които да овладеят внезапно възникнала ситуация с минимални рискове както за майката, така и за новороденото.

Иначе това е една от най-леките операции, но е важно към нея да се подхожда отговорно. Напоследък има една мода немотивирано повишаване на честотата на Цезарово сечение. Аз лично нямам обяснение защо млади жени предпочитат това раждане. От страх от болката?!

Вярно е, че понякога има вагинално раждане с тежки травми, което е доста опасно и смятам, че не е оправдано да се прави така. Но при всяко конкретно раждане трябва да се избира най-удачният начин след разяснения от лекарите. Възстановяването при оперция е по-бавно, по-късно е и общуването с новороденото, кърменето.

На жените, които идват при мен винаги обяснявам, че това, което е предопределила природата – естественото, вагинално раждане, е съвършеното. Разбира се трябва да е атравматично, да има добър лекарски екип и консултации. Навсякъде вече има добри условия за нормално раждане и то трябва да е предпочитаното.

Не разбирам защо обаче има такова влечение към Цезарово сечение. Било по-лесно. За кого обаче? Определено може да е за по-умеятелните лекари. Но не и за родилките, които раждат за първи път.

Съветът ми към майките е да се доверяват на медицинския екип – акушер-гинеколог, анестезиолог и др. Те най-добре ще преценят кое е най-добре индивидуално за всяка родилка поотделно.

В заключение не искам да премълча и факта, че в последно време се забелязва и друга негативна тенденция, за съжаление – намаляват уменията на екипите за вагинално израждане. А това е тъжно, много тъжно.

Автор:Аделина Делийска