Едва ли има родител, който да не се е изкушавал да погъделичка рожбата си, за да се наслади на предизвикания от този жест бурен и неудържим бебешки смях.

Да си мислим обаче, че смеейки се, детето изразява своето положително отношение към подобно действие, е същинска заблуда. Истината е, че гъделичкането може да се окаже изключително мъчение за мъничето и дори да застраши неговия живот!

Ето защо трябва да сме наясно, че реакцията със смях далеч не означава, че малкото човече се забавлява! Според резултатите от скорошно проучване 32% от анкетираните са споделили, че им харесва да ги гъделичкат, на 32% им е било все тая, а цели 36% са казали, че това предизвиква у тях неприятно чувство. Въпреки данните обаче, оказва се, че много родители продължават да се забавляват с рожбите си по този начин, уверени че с подобни действия няма как да навредят на децата си.

Учените предупреждават, че гъделичкането може да нанесе сериозна вреда на децата. Те са категорични, че малчуганите ненавиждат някой да ги гъделичка, но трудно могат да обяснят това на родителите си. Децата, особено хиперактивните, дори и след като мама или тати е спрял да ги гъделичка, често пъти не могат да спрат смеха си. В такъв случай той става напълно неконтролируем и е абсолютно рефлексен. Освен това той пречи на малкото човече да даде знак на дразнителя, че му е неприятно, или да му каже да спре.

Гъделичкането единствено създава илюзия за смях от щастие, поясняват експертите. Лекарите са убедени, че нежеланото гъделичкане може да причини "огромна психологическа травма", а понякога нанесената вреда може да остане за цял живот. Според тях съществува голяма вероятност при децата да се формира стресов рефлекс, особено ако детето бива гъделичкано, докато е сънливо или гладно.

И това не е всичко. Те предупреждават още, че това действие може да доведе до екстремни физиологични реакции у жертвата като повръщане и дори до загуба на съзнание заради неспособността да си поеме въздух. От прекомерното и продължително раздразнение на рецепторите на кожата се увеличава прагът на конвулсивна готовност. Това може да доведе до конвулсивен синдром, в резултат на който дишането да спре.

Затова следващият път, когато копнеете да чуете звънливия смях на мъничето си, бъдете изключително предпазливи.

Четете още: Уъркшоп за родители: Ела, научи и спечели страхотни награди

Скъпи бъдещи и настоящи майки и татковци, заповядайте на безплатния "Уъркшоп за родители", част от инициативата "Мисия бебе". Елате, научете всичко, свързано със забременяването, бременността, раждането и отглеждането на детето от най-добрите специалисти в областта и спечелете страхотни награди. Повече за събитието вижте тук.