Плачът е единствената възможност на детето да “каже” на майката, че не е добре.

Основните причини за плача на новороденото са:

- необходимост от физически контакт с майката;
- глад;
- желание да го полюлеят;
- желание да заспи, чувство на умора или общ дискомфорт;
- необходимост от уриниране или изпразване на червата;
- неразположение на детето (повишено вътрешночерепно налягане, разстройства на нервната система, повишена възбуда, хипертонус, патология на развитието, начало на инфекциозно или простудно заболяване, кожни заболявания);
- повишена чувствителност на кожата;
- тревога или уплаха;
- последствия от стреса при раждането, спомени за вътрешноутробния период;
- реакция на геомагнитните или атмосферни явления, на фазата на Луната и т.н.

Ето характерните особености на всеки от тези видове плач:

- Призивният - детето плаче 5-6 секунди, после прави пауза 20-30 секунди, очаквайки резултат, после отново плаче около 10 секунди и отново затихва. Този цикъл се повтаря няколко пъти, а продължителността на плача постепенно се увеличава.

- Гладният - започва с призивен плач. Ако майката е дошла и е взела на ръце детето, но не е предлажила гърдата си, тогава плачът преминава в сърдит вик, съчетан с търсещи движения на главата. По време на търсенето детето замлъква. Ако майката отново не подава гърдата, плачът става истеричен, задавящ.

- Плач при болка - това е плач с оттенък на страдание. Той е без прекъсване, като периодично преминава в отчаяни викове, които съответстват на усилването на болезнените усещания.

- Плач при желание на да заспи - постоянно хленчене, съпроводено от прозяване и често затваряне на очите. Освен това, в плача новороденото може да отразява различните си емоционални преживявания - обида, тревога, душевно страдание, безнадеждност.