12-те най-добри начина да сваляш килограми

23 септември 2009 | 01:05
17892
1
1

Истината е, че за няколко килограма по-малко сме склонни на какво ли не, като често пропускаме предупрежденията за съветване с лекар или диетолог.

В действителност, важно е да се чувстваш добре след диета или режим на хранене. А ето и 12-те най-добри начина да свалите излишните килограми и да бъдете доволни от това как изглеждате и как се чувствате:

1. Снимка

Бъдете честни със себе си - изровете някоя ваша снимка от най-лошия ви период. Ама наистина лоша снимка. Без усмивка, без грим, без прическа и позиране. Залепете я на хладилника и я поглеждайте преди да бръкнете вътре за сладолед.

2. Намерете си подкрепление

Да започнеш диета се оказва не толкова трудно, колкото да я продължиш. Затова се нуждаете от подкрепление. Запишете се в група за спорт – аеробика, кик бокс или ориенталски танци – няма значение, важно е да имате съмишленици. Друг вариант е да се включите във форум за сваляне на килограми – там всеки ден можете да споделяте напредъка си.

3. Разкажете, че сте на диета

Ако разкажете на обкръжението си, че сте на диета, това ще ви накара да се чувствате по-отговорни в спазването й. Не става дума да разкажете на всички познати, достатъчно е на близките си.

4. Четете етикетите

Четете съставките на продуктите, които купувате. Ако с големи букви отпред пише "Low Fat" съвсем не значи, че е най-доброто за вас. Обърнете внимание на калориите, мазнините, захарта и натрия в състава и сметнете колко реално има в пакетчето. Обикновено пишат нещо от сорта – 3 гр.... за порция. Но не се знае колко голяма е тази порция. Или пък 3 гр. мазнини за 100 грама от продукта, не за цялата опаковка.

5. Поставете си реалистична цел

Не си поставяйте за цел да свалите 20 килограма за месец. Това няма да ви помогна, напротив резултатът може по-скоро да ви обезсърчи. Планирайте 2-3 килограма седмично – това е достатъчно, за да останете здрави. А важното е да губите мазнини, не вода и мускулна маса.

6. Подредете приоритетите си

Разбира се, салатата е по-вкусна с любимия ви дресинг, но той добавя екстра калории. Кое е по-важно в момента? Може би смятате, че това е твърде малко, за да има разлика, но колко такива малки неща добавяте към менюто си дневно?

7. Наспивайте се добре

Експертите са категорични – когато недоспивате по-трудно сваляте килограми. Трябва да спите 7-8 часа на денонощие, за да губите килограми с нормално темпо. Добрият сън понижава нивото на кортизол, помагайки на тялото да гори повече мазнини.

8. Внимавайте с допълнителните хапвания

Добре е да хапвате по нещо между основните хранения. По принцип това е добра идея, защото пречи да преяждате. Въпросът е в това, какво ядете между храненията – заменете вафличките и чипса с плод.

9. Фибри, фибри и фибри

Фибрите са задължителна добавка към менюто, ако се нуждаете да свалите някой и друг килограм, тъй като стимулират метаболизма. Това означава да ядете повече пълнозърнести продукти, свежи плодове и сурови зеленчуци.

10. Никога не забравяйте водата

Ако сте дехидратирани, няма как да топите мазнини. Целият процес по отслабване ще се забави, ако ви липсва вода. Дръжте бутилка с вода на видно място и пийте колкото можете по-често. Бонус към този навик е, това че когато пиете често вода, по-рядко огладнявате.

11. Водете си дневник

Когато записвате какво ядете, наистина започвате да ядете по-малко. Причината е много проста – когато виждате колко излишни неща хапвате през деня, сте по-склонни да ги пропускате.

12. Контролирайте порциите си

Много често сме склонни да преяждаме. Просто понякога е трудно да спреш да ядеш. Затова тенденциозно започвайте просто да си слагате по-малко в чинията (и не си досипвайте).

Източник: kozmetikata.com

Коментари

1 Andralyn
  13 май 2013 | 20:59 отговор
 

I literally jumped out of my chair and danced after raeindg this!

 

Добави Коментар

Най-четени