Автор
Пепа Попова - Пепита

5 известни изобретения на Салваторе Ферагамо

На 5 юни 1898 г. се ражда Салваторе Ферагамо - италианският дизайнер на обувки, който през 20-те години на 20 век накара целия Холивуд да се влюби в творенията му, а малко по-късно и целия свят. Романът му с обувките започва на деветгодишна възраст, когато след завършване на началното училище (единственото в града му Бонито и на 100 километра от Неапол) решава да да започне работа като чирак при обущар, въпреки че родителите му са против. На 11-годишна възраст за него вече работят двама майстори на обувки, също толкова млади, колкото и той, а три години по-късно Ферагамо вече управлява шест служители. След това заминава за САЩ, където вижда, че обувките могат да се шият и от машини. Той обаче продължава да разчита на ръчната изработка, което му печели фенове от рага на Ава Гарднър, Одри Хепбърн и Мерилин Монро.
В чест на неговото рождение днес искаме да ви припомним най-известните изобретения на талантливия обущар.

View post on Instagram
 

Негово величество токът
Естествено, обувки с токчета съществуват още преди да се роди Салваторе Ферагамо, но той много обича да експериментира с тях и именно той изобретява тока в квадратна форма, както и обувките на платформа. Създаването на високия метален ток обаче му носи всеобщо признание. Това се случва през 50-те години на миналия век, а холивудската дива Мерилин Монро вдъхновява дизайнера да създаде тези безумно високи и нестабилни, но много съблазнителни обувки. Салваторе Ферагамо като цяло има около 300 патента, създавайки не само красиви, но и удобни обувки.
Няма нищо случайно в успеха му – за да създава най-добрите обувки за времето си, обущарят е изучавал анатомия, математика и инженерство.

View post on Instagram
 



Високо, високо, високо

Именно на Салваторе Ферагамо трябва да благодарим за обувките на платформа. Създава ги специално за известната нюйоркска любителка на модата Пеги Гугенхайм, а F – образните платформи, които пуска през 1947г. печелят заслужено наградата Neiman Marcus (т.нар. „Оскар“ в света на модата).

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Влюбен в цветовете
Салваторе Ферагамо е уверен, че именно цветът може да накара класическите обувки да блестят по специален начин и заради това винаги се отнася с особено внимание и трепет към избора на нюанси за своите обувки. Самият той казва, че цветоусещането му е микс от пейзажите на родната му южна Италия, картините на художниците, мексиканското влияние след живота в Калифорния и ренесансовите стенописи, които вижда във Флоренция. Любимият му цвят е червеният, който е неизменен във всички колекции на Salvatore Ferragamo до днес.

View post on Instagram
 

Новатор
През 1951 г. Ферагамо представя обувките Kimo на обществеността. Тяхната отличителна черта е подвижният чорап, благодарение на който те винаги изглеждат различно. Японското таби вдъхновява дизайнера за тяхното създаване. Клиентите са във възторг, а самият италианец заслужено получава титлата новатор.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

фгфг