Автор
Woman.bg

5 мита за основния гардероб, в които още вярвате

Мъглявото понятие „основен гардероб“ събужда в паметта ни доста неопределени и спорни съждения, много от които вече са необратимо остарели. Консултирахме се с професионален стилист, за да опровергаем най-разпространените митове и да ви разкажем какво трябва да съдържа универсалният гардероб всъщност.

През XXI век модната индустрия бавно, но сигурно напредва по пътя на съзнателното потребление. Изпитаните маркови total looks биват сменени от mix & match, един-единствен хубав артикул струва, колкото десетки „еднодневки“, а основната модна цел вече не е безграничното разнообразие, а малкият, но работещ на сто процента гардероб. За жалост обаче дори и добрите начинания често биват отровени от заблуждения и предразсъдъци. Представяме ви петте основни мита, които могат да ви попречат да съставите гардероба на мечтите си.

Мит №1. Има универсален списък от дрехи, от които всеки има нужда


Митичният списък от 20, 50 или сто артикула, които съвременната жена трябва непременно да има в гардероба си, е любима тема на много хора. Те говорят възторжено за него, вярват в него безусловно, посвещават му цели статии, лекции и тренинги. Истината е обаче, че всеки човек си има своя основен гардероб, в зависимост от начина си на живот, индивидуалните особености на външния си вид и предпочитанията си. Вашата малка черна рокля може да не е чак толкова малка и дори да не е черна. Можете изобщо да не носите дънки или да замените класическите дамски обувки с бели маратонки. Никой освен вас самите не знае какви са личните ви потребности – и затова никой не може да състави универсален списък за всички.

Мит №2. Основният гардероб трябва да е съставен от неутрални цветове

Черно-белият гардероб разбира се е универсален - но и твърде скучен. За да се съчетават помежду си, вашите дрехи не е задължително да бъдат „безцветни“. Нещо повече – най-добре ще е да ги подберете в съответствие с вашата индивидуална палитра. Гардеробът ви може да съдържа оттенъци със сходни характеристики, които да ви отиват и да подчертават предимствата на външния ви вид. Цветовата гама може да е и максимално широка, като цветът няма да навреди никак на функционалността на дрехите. Напротив – при наличие на общ под-тон различните артикули ще се съчетават идеално. Това ще ви гарантира хармонични комбинации за всякакви случаи и ще осигури на лицето ви приятен бонус под вид на ефект на фотошоп-филтър (дори и без грим!).

Мит №3. Основните облекла не бива да са с принтове


„Стиловата неутралност“ предполага дрехи със семпла кройка, без излишни шарки и декорации. Именно тези свойства им осигуряват статута на „основни“ и ги даряват с функционалността „минимум дрехи – максимум модни образи“. Принтовете не влияят по никакъв начин на това.

Мит №4. Основните облекла никога не излизат от мода

Една от най-разпространените заблуди е, че основните дрехи са неподвластни на времето и никога не излизат от мода. Да, навикът да инвестирате в базовия си гардероб ще ви спести доста пари, защото ще ви позволи да обновявате облеклата си по-рядко. Но не бързайте да забравите за шопинга веднъж и завинаги. Дори и в най-безупречния гардероб от време на време трябва да се прави ревизия, да се изключат остарелите модели. Модата постоянно е в движение, в търсене на нещо ново и непознато. Затова веднъж на 5-6 години всяка една тенденция се модифицира, променя очертанията си и се обогатява със свежи акценти. При това положение остарелите модели ще се разпознават лесно, колкото и да се стараете да ги „съживите“.

Мит №5. Дрехите са най-важното, аксесоарите са на второ място


Стилът се крие в детайлите. Всяко едно облекло е просто платното, върху което вие като талантлив художник рисувате своя шедьовър с аксесоарите си. Тези малки, но важни детайли придават на образа ви характер, превръщат съчетанията в хармоничен и завършен тоалет. За жалост хората често закупуват аксесоари на последно място, когато вече нямат нито средства, нито време за прецизен избор. Събирайте си постепенно своя лична колекция – тя ще може да превърне дори и най-скучните комбинации в образи, достойни да се отбележат в хрониките на стрийт-стайла.