Автор
Пепа Попова - Пепита

5 неща, които станаха модерни благодарение на Алесандро Микеле

На 25 ноември италианският моден дизайнер и креативен директор на Gucci, известен със сюрреалистичното си отношение към модата, празнува своя 49-и рожден ден. В чест на това откроихме 5 емблематични артикула на модната къща, които станаха популярни благодарение на Алесандро Микеле.


Мокасини Gucci Princetown
Микеле преосмисли емблематичните мокасини Horsebit в дебютната си колекция за Gucci. Актуализираните от него кожени мокасини се превърнаха в специален символ на новата ера на Къщата, а за самия кутюрие те послужиха като ракета-носител до списъка на най-ярките дизайнери на нашето време. Въпреки че към днешна вълнението около този модел утихна, те все още са високо ценени не само от феновете на творчеството на Алесандро, но и от целия свят на модата.

View post on Instagram
 


Чанта Jackie 1961

Аксесоарът, който получи специално признание благодарение на Жаклин Кенеди, започва своята история в края на 50-те години на миналия век под името Fifties Constance. В колекция есен-зима 2020/2021 Алесандро Микеле представи актуализирана линия чанти, която получи ново име - Jackie 1961. В допълнение към вече обичаната ретро версия с монограм и червено-зелени ивици, линията се попълни с вариации в бледо розови и светлосини нюанси в три размера. Аксесоарът също получи статут на унисекс: и жени, и мъже се разхождаха по модния подиум с чантата Jackie 1961.

View post on Instagram
 

Бомбър-якето Gucci Dapper Dan

През 80-те години Dapper Dan активно заимства елементи на лукс за своята марка, създавайки дрехи с лога на Fendi, Louis Vuitton и, разбира се, Gucci. След поредица от съдебни дела марката приключва с дейността си, тъй като не е имала никакви права да използва лога. В круизната колекция 2018 година Алесандро Микеле пресъздава бомбър-якето, което препраща към творенията на Dapper Dan, а скоро след това отваря луксозен бутик Gucci by Dapper Dan, където беше представена ексклузивна съвместна колекция, която предизвика безпрецедентно вълнение сред купувачите.

View post on Instagram
 

Коланът Double G

Един от най-продаваните артикули на Gucci все още е коланът с двойно лого. Универсалността на този артикул е доказана от времето, защото години по-късно той остава толкова популярен, колкото бе в деня на пускането му.

View post on Instagram
 

Чанта Gucci Diana
Gucci Diana с бамбукова дръжка е друг актуализиран от Микеле аксесоар, който привлече голям интерес от страна на модната публика. Бамбуковата чанта влиза в италианската модна къща през 1947 г., малко след края на войната. През 90-те чантата се превръща в любим аксесоар на принцеса Даяна, която често попада в обективите на фотоапаратите с нея. В колекцията есен/зима 2021/2022 Алесандро Микеле показа актуализирана чанта, наречена Gucci Diana. Новият модел се предлага в три размера и седем нюанса, а инициалите могат да бъдат гравирани върху кожената каишка, която преминава през основите на бамбуковите дръжки.

View post on Instagram
 

По материали на Vogue