Автор
Пепа Попова - Пепита

Абитуриентската мода: Хармония между индивидуалността и празничото облекло

В края на месец февруари се проведе поредното важно събитие, част от социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Този път естетическият фокус беше поставен върху абитуриентската мода. Гостите се насладиха на предложенията на едни от най-успешните български дизайнери в галерия „Милениум“.


Председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков – естет и културолог, подчерта: „Абитуриентското облекло не е просто част от външността на зрелостниците и фрагмент от тяхната празнична култура. То е основен визуален фактор за подобаващо отбелязване на такъв вълнуващ момент, какъвто е абитуриентската вечер в живота на младежта. Към бъдещите абитуриенти и техните родители ще отправя три апела. Първо, не демонстрирайте по примитивен начин лукс и благосъстояние със свръхскъпи маркови тоалети, а най-напред помислете дали ще ви стоят добре. Второ, кажете „стоп“ на вулгарното и пошлото във външността си и потърсете възможно най-чистия и красив начин да изглеждате модерни и стилни. Трето, внимавайте напъните да станете център на внимание да не ви превърнат в карикатури, палячовци и посмешища. И още нещо – търсете хармония между индивидуалността си и празничното облекло без да обръщате гръб на българската мода. В България творят прекрасни дизайнери, които създават шедьоври за абитуриентските балове!”.


Във вечерта, посветена на темата „абитуриентската мода“, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Радостина Долапчиева, Поля Кинова, модна къща “Andrews”, Мария Радославова и Антон Узунов. Участие взеха и други талантливи и иновативните дизайнери, сред които Мила Захариева и Светослава Кирилова.
Модна къща “Andrews” – носител на „Златна игла 2022“ в категория „Модна къща на годината – мъжка мода“, даде началото на модното ревю, като презентира два тоалета. Първият бе дело на бутик „Ла Бонтé“ (част от семейството на “Andrews” от 2021 г.) – феерична дълга рокля в цвят индиго. Второто произведение беше за мъжката аудитoрия – костюм “Ceremony Slim”.

Мария Радославова – дизайнер на “Mia Touché” и носител на „Златна игла 2022” в категория „Аксесоари“, и Антон Узунов – дизайнер на “Antony Langountin” и носител на „Златна игла 2021“ в категория „Най-добър млад дизайнер“, показаха как аксесоарите и дрехите се допълват и подчертават женския силует по стилен и красив начин.

Модният бранд “Valdini”, с дизайнер Светослава Кирилова, представи един от любимите си модели – аутфит, който излъчва живот и душа – нежно произведение, от което остават спомени от прекрасен женски аромат и чар, от прекрасен силует и прекрасни цветове.

Носителят на „Златна игла“ – модна къща “Paloma Fashion”, с дизайнер Поля Кинова, презентира модел “Zenobia” от колекция “Queen of Paloma” 2023. Роклята е изработена от дантела, пайети и метални текстури, които са топ тренд и допринасят гарантиран ефект за запомняща се атрактивна визия.

Модното ревю завърши с Радостина Долапчиева – дизайнер на модна къща „Алегра“ и носител на „Златна игла 2022“ в категория „Абитуриентска мода“, като предложи модел „Естер“ от колекция “Un Amor”, който е в линия русалка с подвижен шлейф.

Водеща на събитието бе Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“, инфлуенсър и топмодел. Тя беше облечена в тоалет на модния бранд “La Cara Mi EXCLUSIVE“ с дизайнер Мила Захариева. Аутфитът беше издържан в стила на малката черна рокля, а уникалността му се изразяваше в авторския десен на подплатата, който е изработен специално за бранда.