Автор
Пепа Попова - Пепита

Академията за мода откри есенния моден сезон екстравагантно и с класа

За четвърти път се проведе социално-културният културният проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Този път темата обхващаше „футуристичния шик“. Мода на бъдещето най-лесно се разпознава по дрехите, които навяват асоциации с външността на космонавтите и астронавтите, с цветовете и материите, които са характерни за космическите полети и по-конкретно – за космическите кораби, космическите совалки, орбиталните станции, движещите се около земята сателити пък даже и визуалните утопии, свързани с извънземни цивилизации. Космическото влияние, обаче, съвсем не изчерпва съдържанието на този толкова атрактивен и заедно с това респектиращ футуристичен шик. Това стана ясно и по време на поредното висококласно и екстравагантно парти „Вечер на стила“.

В своето начално експозе проф. д.н. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, изтъкна: „Първооткривателите на модата на бъдещето – Пиер Карден, Андре Куреж, Пако Рабан и редица още други гениални дизайнери залагаха на странното, ексцентричното и причудливото в модата – и като бляскава и непозната до този момент форма, и като материя и неизвестни до този момент суровини за направата на облекла от рода на метал, пластмаса, родоид, ликра, винил, PVC и др. Футуристичният шик не е само в аеродинамичните форми и лъскавите текстили тип „металик“. Модата на бъдещето е немислима без хайтек дизайна, както и въобще без онзи стил, който се вдъхновява от света на компютрите, интернет и киберпространството. Експериментът и модната иновация и минимализмът също са важна част от футуристичните дрехи. Много силно ново направление във футуризма във визуалната култура е създаването на устойчив и етичен дизайн в духа на кръговата икономика и максималното щадене на природната среда. Футуристичната мода – тази толкова примамлива и прогресивна визуална култура, е уникален шанс за хората да бъдат смели мечтатели и мечтателни смелчаци. Елегантността на бъдещето е и бъдещето на елегантната мода – високотехнологична, дръзка, свежа и обещаваща!“.

Във вечерта, посветена на футуристичния шик, бяха презентирани тематично издържани тоалета на носителите на „Златна игла“ – Теодора Спасова, Радостина Илиева, Диляна Матеева, Аксел Харди и Радослава Лазарова. Участие взеха и младите дизайнери, които отново показаха произведения, свързани с темата, а именно Мария Радославова и Пламена Мишева.

Модният бранд „Миноар“ (дизайнер Теодора Спасова), даде началото на модния пърформанс, като презентира дамски силует от колекция „Епитом“. Радостина Илиева, дизайнер на модна къща „Алегра“, предложи модел „Мона“, в който се открива футуризма в геометрични форми в дантелата и долната част на аутфита. Диляна Матеева – дизайнер на Art Look, заложи на визия „Бъдеще в миналото“, която е вдъхновена от типичните за Англия червени телефонни кабинки, които ни напомнят за миналото, но ще се пренесат и в бъдещето.

Мария Радославова – дизайнер на Mia Atelier, презентира ръчно изработени от естествена кожа чанти в комбинация с колан на талията в съчетание с дръжки от синджир и кожа. Модният бранд „Папена“ (дизайнер Пламена Мишева) представи два тоалета – единият предназначен за нежния пол, а другият за мъжкия.
Дизайнерката Аксел Харди също презентира два тоалета, като първият се състои от няколко части - овърсайз манто във футуристичен дизайн с променящ се силует. Вторият тоалет е обемен елек във футуристичен стил, направен от релефен ластичен плат. Радослава Лазарова, дизайнер на модния бранд „Блинк“, показа, че не случайно е носителка на Златна игла в категория „Най-добър дизайнер“ за 2021 година. Нейният тоалет беше представен от Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“. Тя бе облечена в сет от три части, а аутфитът беше допълнен с ефектни очила на българката оптическа марка „КВЯТ“.

Водеща на събитието беше харизматичната певица и актриса Марина Кискинова, а сред моделите се откроиха Вероника Стефанова, Станимира Йоцова, Кая Ценкова, както и очарователната певица Лидия Ангелова, която направи дебют в тази си роля.
Изпълнителният директор на „Ню Бояна Филм Студиос“ Ярив Лърнър бе толкова впечатлен от шоуто, че помоли проф. Любомир Стойков да го запознае с всички участващи дизайнери във Вечерта на стила. Г-н Лърнър разговаря с проф. Стойков за възможностите Академията за мода да му окаже съдействие във връзка с предстоящия концерт на Фифти Сент в нашата страна и идеята преди него да се състои грандиозен моден спектакъл на български и чуждестранни дизайнери. Професор Любомир Стойков увери Ярив Лърнър, че българската мода има голям потенциал и отлична международна репутация, както и, че Академията за мода ще направи необходимото това да се види по време на мащабното събитие, планувано за месец октомври.

Събитието се осъществи с подкрепата на „Балкантел“ и беше уважено от редица ярки български и чуждестранни представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, сред които Ярив Лърнър, Деси Бакърджиева, Христо Дурчев, Максим Бехар, проф. д-р Ефрем Ефремов, доц. д-р Яна Костадинова, Бояна Шарлопова, Юлияна Антонова, Иван Сираков, Веселин Фердинандов, Ивайло Кръстев, Пепа Попова-Кънева, Вероника Стефанова, Радослава Лазарова, Аксел Харди, Антон Узунов, Антония Стоянова, Диляна Матеева, Мария Радославова, Мадлена Иванова, Агнес Уейд - модел на „Вог“ и „Дьо магазин“ (която бе в България специално за събитието), Екатерина Свечева и др.