Автор
Пепа Попова - Пепита

Алесандро Микеле напуска Gucci

Алесандро Микеле напуска Gucci, съобщи марката. Римският дизайнер имаше изключително успешен почти осемгодишен период, който преобърна съдбата на притежаваната от Kering италианска модна марка и промени облика на модата.
Микеле бе нает от Том Форд и работеше под ръководството на Фрида Джанини. Той бе забелязан и изваден от студиото за аксесоари от изпълнителния директор на Gucci Марко Бизари - неочакван избор, ако изобщо имаше такъв.

View post on Instagram
 

В изявление Бизари каза: „Имах късмета да се срещна с Алесандро в края на 2014 г., оттогава имам удоволствието да работим в тясно сътрудничество, докато Gucci чертаеше своя успешен път през последните осем години. Бих искал да му благодаря за 20-годишния му ангажимент към Gucci и за неговата визия, отдаденост и безусловна любов към тази уникална къща по време на неговия мандат като творчески директор.

Срамежливият фронтмен на модната къща направи моментално впечатление още с първата си самостоятелна колекция. Първият му хит мина по котешката пътека с представянето на дебютната му дамска колекция за сезон есен/зима 2015. Микеле преосмисли емблематичните мокасини - aктуализира ги с кожа от кенгуру от вътрешната страна и те моментално се превърнаха в специален символ на новата ера на Къщата, а за самия кутюрие послужиха като ракета-носител до списъка на най-ярките дизайнери на нашето време. Въпреки че към днешна дата вълнението около този модел утихна, те все още са високо ценени не само от феновете на творчеството на Алесандро, но и от целия свят на модата.

От самото начало той установи своята естетика и поведе марката към по-еклектична и ексцентрична посока. Уникалната визия на Микеле съблазни хора като Джаред Лето (двойник на Микеле), Дакота Джонсън, Били Айлиш и Хари Стайлс, чието сътрудничество с дизайнера Ха Ха Ха наскоро пристигна в магазините.

View post on Instagram
 

Микеле имаше нюх за колаборации, които нарушават правилата. Дебютът му в това отношение беше сътрудничество с The North Face. Но дори тези пухени якета, за които се извиха километрични опашки, не могат да се сравнят с вълнението, което предизвика съвместната колекция с Balenciaga: двойните монограми върху костюми и чанти буквално подлудиха цялата модна индустрия. Само година по-късно той надгради постигнатото с Gucci за Adidas. По време на пандемията Микеле привлече режисьора Гюс Ван Сант да създаде късометражен филм в родния му град Рим, отдавайки се на любовта си към филмите.
От римския некропол в Арл, Франция, до самия Римски форум и от Уестминстърското абатство в Лондон до Холивудския булевард в Лос Анджелис, където толкова знаменитости вървяха по подиума, колкото и седяха на първия ред, Алесандро беше майстор в създаването на атмосфера.

Именно в ерата на Микеле излезе и филма "Домът на Gucci" на Ридли Скот. Да, героят на Том Форд се появи на големия екран, но всъщност това беше филмът на Микеле. Неговият приятел Джаред Лето пресъздаде образа на Паоло Гучи, а Лейди Гага, звездата на филмовата сцена, носеше рокли по негов дизайн на червения килим. Книгата на Сара Гей Форден, на която е базиран филмът, е публикувана през 2000 г., но едва след връщането на Gucci към релевантността под управлението на Микеле, филмът най-накрая влезе в производство.

View post on Instagram
 

За съжаление в модата дори и най-ярките звезди не блестят вечно.

Има моменти, когато пътищата се разделят поради различните гледни точки, които всеки един от нас може да има. Днес приключва едно изключително пътуване за мен, продължило повече от двадесет години, в рамките на компания, на която неуморно съм посветил цялата си любов и творческа страст. През този дълъг период Gucci беше моят дом, моето осиновено семейство. На това голямо семейство, на всички хора, които са се грижили и са го подкрепяли, изпращам най-искрените си благодарности, най-голямата си и най-сърдечна прегръдка. Заедно с тях съм пожелавал, мечтал, искал. Без тях нищо от това, което съм изградил, нямаше да бъде възможно. Към тях е моето най-искрено пожелание: продължавайте да култивирате мечтите си, фината и неосезаема материя, която прави живота да си струва да се живее. Продължавайте да се подхранвате поетични и всеобхватни образи, оставайки верни на вашите ценности. Винаги живейте страстно, тласкани от вятъра на свободата”, написа Микеле в своя Instagram.

Признаваме си, че ще ни липсва начело на Gucci...