Автор
Woman.bg

Българчета с кауза: Децата, които могат да променят света, в който живеем

През пролетта H&M стартира световна инициатива в търсене на малките герои, които един ден ще променят света - децата. В рамките на кампанията модният бранд създаде специална платформа, имаща за цел да даде гласност на вдъхновяващите герои и техните каузи.

Инициативата достигна финалния си етап и сега дойде време H&M да подпомогне идеите и усилията на децата, като разпространи техните истории, които със сигурност ще вдъхновят още хора да се включат в различни каузи, свързани със социално равенство, устойчивост, образование и много други.

Ние също вярваме, че светът може да се превърне в едно по-добро място, а основният двигател затова са децата, стига да им го позволим. Днес ще споделим с вас част от примерите, за които H&M България ще разкаже през следващите седмици:

Запознайте се с Николай, Карина и Йоана, а до края на август не спирайте да следите локалната ФБ страница на марката, защото вашите деца може да са сред новите малки герои на България!

Николай, 8 г., България

Кауза: Защитник на онеправданите, радетел на по-слабите, пазител на животните.

Някои деца имат касичка за монети и пари, Ники има касичка за капачки, с която спомага отговорното отношение към природата, но същевременно спонсорира закупуването на необходими съоръжения. Парите за бонбони и награди, както и играчки, отиват за месечно спонсориране на организации за защита и грижа за бездомни животни.

Съвет към другите деца: Да търсят доброто във всичко и да правят добро без да очакват отплата за това, защото така е редно. Промяната започва от нас самите.

Съвет към възрастните: Да не забравят, че след нас не е потоп и трябва да внимаваме какво бъдеще оставяме на децата.

Карина, 8 г., България

Кауза: Еко войн.

От 3-годишна, където и да отиде по-света, Карина почиства по своя инициатива плажове, поляни и гори, защото иска чиста природа и красиво място за животните, които обожава. Свързана е много с природата и намира за естествено да се грижи за нея. Организира и своите приятели. Децата са чисти души и виждайки нейния пример, другите естествено се присъединяват и помагат.

Съвет към другите деца: Давайте добър пример.

Съвет към възрастните: Не допускайте децата да вършат вашата работа.

Йоана, 11 г., България

Кауза: Пазител на равенството

За своята крехка възраст Йоана е успяла да си изгради мнение, че всеки има право да бъде такъв, какъвто е. Смята и знае, че всеки има право на мнение и трябва да отстоява себе си.

През пролетта тя пожелава да се включи в кампанията “Дари храна, дари любов”. Това са деца-тийнейджъри от НПМГ, които чрез дарители събират хранителни средства и ги раздават на възрастни самотни хора в най-бедния район на България. Самата Йоана иска лично да се срещне с хората и да помогне, с каквото може. Освен това се включва активно и редовно в инициативите на Гората.бг за залесяване на определени райони в София.

Йоана е и част от Stealm academy, където участва в дебати по различни теми с деца от цял свят. Там тя доразвива умението да отстоява мнението си и се обогатява духовно чрез общуването с деца от различни култури.

Също така, тя пише и разкази. Те са изпълнени с приказни герои и ни пренасят във вълшебни гори и замъци, но всеки от тях носи своята поука. Целта ѝ е някой ден да издаде книга, в която не просто да изрази себе си, но и да предаде важни послания към света.

Съвет към другите деца: Да не се притесняват да бъдат себе си, независимо от всичко!

Съвет към възрастните: Да обръщат повече внимание на децата си и да прекарват повече време с тях.



Светът е пъстър и винаги е интересно да го видиш през погледа на едно дете. Затова решихме да ви споделим каузите на Елайджа и Лиса-Мари:

Елайджа, 8 г., Англия

Кауза: Пазител на равенството

Елайджа е малко момче с албинизъм. Чрез своя профил в социалните мрежи той разпространява посланието, че всички сме уникални и трябва да ценим и празнуваме различията си. Семейството му и той често са търсени от хора от цял свят и отскоро Елайджа има чудесната възможност да наставлява други деца с албинизъм! Той вярва, че силата на хората се крие в тяхната уникалност и неповторимост.

Съвет към другите деца: Да се отличаваш е прекрасно нещо. Трябва да приемаме себе си и да сме горди от това, което сме.

Съвет към възрастните: Бъдете мили. Дори и когато другите са груби, бъдете мили към тях, защото така ще им предадете урока на обичта.

Лиса-Мари, 10 г., Германия

Кауза: Активист на тема приобщаване и многообразие

Лиса има онкологично заболяване и често ѝ се налага да използва инвалидна количка. Веднъж, когато посетила детската площадка в своя град, открила че тя не е приспособена за инвалиди. Затова тя се обърнала към кмета и успяла да го убеди да инсталират въртележка за деца с инвалидни колички!

Съвет към другите деца: Никога не се предавайте.

Съвет към възрастните: Опитайте се да видите света през детските очи.



H&M има за цел не само да покаже значението на тези деца, но и да подпомогне техните каузи чрез устойчива лимитирана колекция, вдъхновена от фрази на малките герои. Дизайнът е разработен от творческия екип на H&M Kids, а 50% от приходите от продажби ще бъдат дарени на UNICEF в подкрепа на различни каузи. Колекцията е
вече налична и може да я разгледате онлайн (размери 92-140 и размери 134-170).

„Много сме благодарни за дарението и подкрепата, с които можем да дадем сила на децата и младите хора по целия свят. Всяко дете има равни права и може да бъде малък герой. Време е да започнем да се вслушваме в мнението на децата – те са смели и умеят да мечтаят“, казва Пернила Баралт, Executive Director – UNICEF, Швеция.



Посетете уеб страницата на H&M, за да откриете още вдъхновяващи истории и повече информация за инициативата.

(в материала има продуктово позициониране)