Автор
Пепа Попова - Пепита

Christian Dior Cruise 2020: Чувственост през призмата на мароканската култура

Мария Грация Кюри не устоя на тенденцията, която големите в модата подеха - да представят круизните си колекции на специални места и пренесе действието на последното си модно шоу в един от имперските градове на арабския свят.

Christian Dior Cruise 2020 бе показана в стария дворец El Badi Palace и се превърна в своеобразен културен обмен между традицията и характерното ДНК на Dior, от една страна, и специфичната майсторска африканска изработка, на която Мария Грация Кюри винаги се е възхищавала. В допълнение, круизната колекция е препратка и към творбите на великия Ив Сен Лоран, който показа любовта си към Мароко още в първите свои колекции за модната къща.

View post on Instagram
 


През 1960 г. Лоран, тогава начело на Christian Dior, проектира палто, наречено “марокански блясък” и оттогава Маракеш е просто в ДНК-то на къщата. Не е чудно, че Кюри представи именно на този световен кръстопът колекцията си, която се превърна в апотеоз на лукса, глобализма и културата, при това в идеалната цветова палитра - смесица от индиго, светла охра, бледожълто, бордо и камуфлажно-зелено.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 


И с всички тези нюанси тя изобрази лъвове, крилати митологични същества, птици и интересни препратки към числата и думите, свързани с Тарото. Тези изрисувани памучни тъкани се превърнаха в основа на костюми и гащеризони, имперски бални рокли и сака. Силуетите до голяма степен са добре познати на феновете на Кюри - момчешки връхни дрехи с момичешки рокли, окъсени панталони в комбинация със сако, както и любимите й миди дължини. Уникални творения в принт от главата до петите. Уникална е и техниката за направата на този принт - холандска восъчна щампа, която има мултикултурно минало, включващо Азия, Европа и Африка. Метод, който се използва все по-рядко, заради широко навлязлите дигитални имитации. Защитавайки автентичните восъчни щампи, Dior направи глобално изявление, че африканският текстил може да олицетворява лукса на най-високо ниво.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Круизната колекция Dior 2020 е всичко, заради което харесваме работата на Мария Грация Кюри от момента, в който застана начело на марката: женственост и чувственост - този път пречупени през призмата на мароканската култура.

View post on Instagram