Автор
Люблена Папазова

Дизайнерката Мария Диомова: Тази година абитуриентките ще са с деколте до пъпа

Мария Диомова е не само най-известната бургаска дизайнерка, но и красива жена със стил, майка на две деца и… дъщерята на композитора Стефан Диомов. За нея той пише незабравимия си хит „Моята малка дъщеря, вече свири на пиано”, но наследничката му не продължава с музиката. Решава да гради кариера в модата и в петък нейната къща „Диома” ще празнува 20 години от създаването си със спектакъл в театъра в Бургас. Входът е свободен за всички, които искат да видят прекрасните тоалети на Мария Диомова и да чуят ангелските гласове на Калина Енчева от последния сезон на „Гласът на България“ и този на талантливата Преслава Минасян. Woman.bg разпита Мария какво ще носят абитуриентите тази година, харесва ли тоалетите на Деси Радева и кой бе най-големият ѝ критик, докато тя кроеше своята рокля за празника.

Мария с баща си Стефан

-Кой ще бъде най-важният за вас човек в залата на театъра при честването на 20-годишнината на модната ви къща?
-Баща ми, защото от него ще получа най-адекватната критика. Тя няма да е към моделите, а към цялостното представяне и организация на събитието. Той непрекъснато ме критикува, както и аз него. Много е важно човек около себе си да има такива ”критикари”, които да му посочват грешките, за да може те да се поправят и следващия път да бъде по-добре.

-При честването на модната си къща ще се представите с абитуриентски тоалети..
-Да, защото сега всички млади момичета избират своите дрехи за завършването на училище. Една абитуриентка не бива да облича никога рокля, която не й отива, без значение дали е модерна. Най-хубавата рокля за една жена е тази, която й отива най-много. Роклята и жената трябва да бъдат в една съвършена симбиоза. Дрехата не бива да бъде прекалено пищна, за да засенчва притежателката си. Момичетата трябва да пробват много рокли, за да изберат най-подходящата и да се доверят на дизайнер. Иначе тази година са модерни V-образните деколтета до пъпа с много широки поли. Роклите русалка вече отстъпват. Актуалните цветове са пастелните, както и тъмносиньото, което измества черното и червеното. Коралът, който бе обявен за цвят на 2019 година, засега не се налага в официалните тоалети. Вероятно времето му ще дойде през лятото.

-По-лесно или по-трудно се прави мода извън София? Вие сте живели в столицата, не искахте ли да останете и да гоните кариера в най-големия град в България?
-Бургас много ме зарежда. Градът има една особена атмосфера заради морето, заради хората, заради това малко общество от творци. От друга страна това затворено общество е малко ограничаващо, затова много пъти съм си мислила да дойда в София. Наясно съм, че ще ми е по-лесно, защото градът е по-голям, но въпреки всичко Бургас си остава моя град. Аз го обичам, той ме вдъхновява и не мисля да го напускам. Все пак тук е и моето семейство.

-Неведнъж сте споделяли, че сте наследили работохолизма от баща си. Какво друго наследихте от родителите си?
-Майка ми и баща ми са музиканти и музиката винаги е звучала в нашата къща. Докато живеехме в София нашият хол бе репетиционна на група”Тоника”, която баща ми ръководеше. Освен работохолизма, съм наследила от него и перфекционизма, умението да изпипвам всеки детайл. Баща ми непрекъснато пътуваше с „Тоника” по света и като че ли на майка ми се падна нелеката задача да ме възпита.
-Роклите на известните дами винаги новина №1. Каква е вашата оценка за тоалетите на Десислава Радева, успя ли тя да намери стила си?
-Невена, на която се доверява Десислава Радеваq е една от най-талантливите дизайнери, които имаме. Тя много добре знае как да направи политически коректна рокля, така че да бъде адекватна за събитията и местата, които Първата дама посещава. Мисля, че Радева е направила най-правилния избор, като се е доверила на Невена. Нейните рокли са невероятни.

Четете още: На никого не му пука как сте изглеждали преди 10 години