Автор
Люблена Папазова

Древен символ изгрява върху модерни дрехи

ИВАН АСЕН 22 представя с изложбата „ВРЕМЕ“ продължението и надграждането в посока „модна колекция“ на авторския проект „ОТПЕЧАТЪК“ на Диляна Иванова/YEDA. С изключително индивидуалния си авторски подход и интереса си към съвременен визуален превод на нашето културно наследство, Диляна интерпретира по своеобразен и нов начин символиката на орнаментите в българската шевица.

Проектът започна миналата година с осем авторски мънистени пана с втъкани символи от знака Елбетица-знак за сила и защита, широко застъпен във везбената фолклорна орнаментика - безсловесна история, пренасяна от българката през вековете.


Създадената авторска колекция включва група уникални облекла от лен и памук, върху които са поставени черно-бели принтове с акценти в червено, произлизащи от създадените преди това от дизайнерката интериорни мънистени пана.
„Колекцията е вдъхновeна от знака Елбетица и неговият отпечатък. Отпечатък, преминал по коридорите на Времето. Черно-бял, превърнал кода в щампа, приета в своята естетична рамка, без съдържанието, което носи", казва Иванова.

Диляна Иванова завършва Националната Академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, София с бакалавърска степен в специалност "Промишлени изкуства - мода". Изключителният й интерес към орнаментите и символите в българския фолклор я води до допълнителни обучения по обработка и техники в текстилния дизайн, мънистената украса в българската народна носия, везбени техники и шевици.

Диляна е активен участник със собствени модели за дизайнерските събития на ИВАН АСЕН 22, за голяма част от които е и автор на интериорното оформление. Проектът е част от трилогията „Отпечатък-Време-Форма“, финансиран от Национален фонд "Култура" по програма „Творчески инициативи“2021 и „Едногодишен грант“.

В Р Е М Е - индивидуална изложба на Диляна Иванова/YEDA
19. - 28.05.2021
шоурум на ИВАН АСЕН 22
София, ул. Иван Асен II.22, ет.1

Откриване: четвъртък, 19.05.2022
от 19:00 ч.