Флорални илюзии: Новата котюр колекция на Schiaparelli

08 юли 2022 | 09:36
3266
2
Getty Images/Instagram
2

В Париж започна Седмицата на висшата мода, която от една страна може да изглежда направо нелепо, предвид хаоса в света около нас, а от друга - е възможност да избягаме поне за малко от реалността. Най-зрелищната модна седмица директно ни въвлече във флоралните фантазии на Даниел Роузбери и неговата колекция за Schiaparelli Couture.
Колекцията, проектирана от дизайнера от САЩ, който облича всички - от Бионсе до първата дама Джил Байдън, беше представена в Musée des Arts Décoratifs в същия ден, когато музеят трябваше да отпразнува откриването на ретроспекция, посветена на основателя на къщата Елза Скиапарели. Няколко от облеклата, показани на подиума, са включени в изложбата, озаглавена „Шокиращо! Сюрреалистичният свят на Елза Скиапарели.”

Сред тези емблематични визии изпъкна черно кадифено палто с джобове, оформени като чекмеджета, препратка към костюма „Bureau Drawer“, който Скиапарели създава с художника Салвадор Дали през 1936 г., и кадифено сако с деколте trompe l’oeil, вдъхновено от сътрудничеството й с Жан Кокто.

 Когато изложбата бе първоначално замислена, се опасявах, че ще изглежда твърде научна в известен смисъл. Мисля, че наследството на Елза, връзката с днешния ден и всичко останало, оживя по невероятен начин, така че съм наистина развълнуван“, казва дизайнерът в предварителния преглед към изложбата. „Това дава съвсем друга дълбочина на начина, по който хората могат да оценят марката и показва откъде идват някои от идеите и защо имат смисъл и днес“, добавя той.

И ако някой е очаквал Роузбери да отбележи събитието, като удвои авангардните сюрреалистични дизайни, които го изстреляха към върха и славата, ще бъде разочарован. Вместо това той показа най-ортодоксалната си колекция до момента, отдавайки почит към всички котюрие, които са го вдъхновявали като тийнейджър.

Главен сред тях бе Кристиан Лакроа - дизайнерът, който постави началото на възраждането на Schiaparelli през 2013 г. Почитта към Lacroix премина от приказно украсения топ върху гълъбово сива сатенена пола, през сламени шапки в провансалски стил, та до кадифен чокър с тежък метален кръст. Кадифените корсетни костюми, покрити с цветя също не останаха незабелязани.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Begm (@modastilhayat)

 

Дизайнерът призна, че е бил силно повлиян от книгата на Каролин Рем „Страст към цветята“, която е виждал на бюрото на баба си. Спомените от детството придават на тази колекция усещане за топлина и „творческа невинност“, въпреки сложността на избраните техники.

 

Коментари

2 1
  11 юли 2022 | 09:25 отговор
 

1

 
1 Бивш от МВР
  09 юли 2022 | 12:16 отговор
 

Пепита, че тоя Дана Ашб... от култовио сериял Туин Пийкс мое да е по красива от теб. Но, когато беше млад.

 
 
Бивш от МВР
09 юли 2022 | 12:17

Че като млади и най грозните са били поне малко по симпатични.

Добави Коментар