Автор
Пепа Попова - Пепита

Флорални илюзии: Новата котюр колекция на Schiaparelli

В Париж започна Седмицата на висшата мода, която от една страна може да изглежда направо нелепо, предвид хаоса в света около нас, а от друга - е възможност да избягаме поне за малко от реалността. Най-зрелищната модна седмица директно ни въвлече във флоралните фантазии на Даниел Роузбери и неговата колекция за Schiaparelli Couture.
Колекцията, проектирана от дизайнера от САЩ, който облича всички - от Бионсе до първата дама Джил Байдън, беше представена в Musée des Arts Décoratifs в същия ден, когато музеят трябваше да отпразнува откриването на ретроспекция, посветена на основателя на къщата Елза Скиапарели. Няколко от облеклата, показани на подиума, са включени в изложбата, озаглавена „Шокиращо! Сюрреалистичният свят на Елза Скиапарели.”

Сред тези емблематични визии изпъкна черно кадифено палто с джобове, оформени като чекмеджета, препратка към костюма „Bureau Drawer“, който Скиапарели създава с художника Салвадор Дали през 1936 г., и кадифено сако с деколте trompe l’oeil, вдъхновено от сътрудничеството й с Жан Кокто.

View post on Instagram
 



Когато изложбата бе първоначално замислена, се опасявах, че ще изглежда твърде научна в известен смисъл. Мисля, че наследството на Елза, връзката с днешния ден и всичко останало, оживя по невероятен начин, така че съм наистина развълнуван“, казва дизайнерът в предварителния преглед към изложбата. „Това дава съвсем друга дълбочина на начина, по който хората могат да оценят марката и показва откъде идват някои от идеите и защо имат смисъл и днес“, добавя той.

И ако някой е очаквал Роузбери да отбележи събитието, като удвои авангардните сюрреалистични дизайни, които го изстреляха към върха и славата, ще бъде разочарован. Вместо това той показа най-ортодоксалната си колекция до момента, отдавайки почит към всички котюрие, които са го вдъхновявали като тийнейджър.

Главен сред тях бе Кристиан Лакроа - дизайнерът, който постави началото на възраждането на Schiaparelli през 2013 г. Почитта към Lacroix премина от приказно украсения топ върху гълъбово сива сатенена пола, през сламени шапки в провансалски стил, та до кадифен чокър с тежък метален кръст. Кадифените корсетни костюми, покрити с цветя също не останаха незабелязани.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Дизайнерът призна, че е бил силно повлиян от книгата на Каролин Рем „Страст към цветята“, която е виждал на бюрото на баба си. Спомените от детството придават на тази колекция усещане за топлина и „творческа невинност“, въпреки сложността на избраните техники.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram