По дрехите посрещат. Така е и в спорта. Особено, когато има грация. На килима е важно как излизаш, защото триката са символ на история. Ето, с какви трика играят нашите момичета по художествена гимнастика на това Световно първенство, което в момента се провежда в зала „Арена Армеец“ в София.

На дизайнерката Росица Савчева са поверени триката на момичетата от години насам. Тя има за задача да се погрижи за красивата визия на грациите. За 8 години "златните момичета" са сменили 32 трика, по 4 на сезон.

1. Невяна Владинова – индивидуалната ни състезателка блести на килима с едно от най-интересните трика. Нейната „дреха“ е в сиво и е „на люспи“. Дори рускините не могат да се похвалят с такава нестандартна визия. С това трико Владинова играе съчетанието си с топка.



2. Катрин Тасева - другата ни индивидуална състезателка също блести с нова дреха на килима. Трикото на Катрин, с което тя изпълнява съчетанието си на топка, е в лилаво. То е обсипано с камъни, като за лепенето им се изисква много ръчен труд.

3. Боряна Калейн - трикото, с което играе съчетанието си с обръч, една от младите надежди при индивидуалистките по художествена гимнастика, е в синьо и е с огледални елементи, изработени с пластмасова подложка. Боряна, както и останалите момичета, буквално са обсипани с блясък.

4. Ансамбъл - момичетата от ансамбъла ни блестят с яркочервени трика на съчетанието си с пет обръча, което играят на песен, изпълнена от Мистерия на българските гласове. Червеният цвят за момичетата, а и според дизайнерката Росица Савчева е "много български" и символизира сила. Днес на Световното, което в момента се провежда в "Арена Армеец", момичетата блестят и с още едно ново трико, в което също са вплетени български символи. Отново има червено, но също така зеленият и златистият цвят присъстват в триката на съчетанието с пет обръча. А символът - розета от Плиска, пак се появи на триката им. За първи път той е извезан на триката при предходния ансамбъл по художествена гимнастика за Олимпиадата в Рио през 2016-а.

Финалът на Световното първенство по художествена гимнастика е на 16 септември, неделя. През уикенда, в спортното състезание, надпреварата ще е между ансамблите от различните държави.