Асоциации за защита на животните останаха приятно изненадани, след като поредният световен дизайнер - Жан Пол Готие, заяви, че се отказва от използване на кожи в колекциите си.

Припомняме, че преди години от организацията PETA (Хора за етично отношение към животните) бе оказан сериозен натиск върху модния диктатор, довел до прекъсване на дефиле на Готие през 2002 г., а през 2006 г. основателката на PETA Ингрид Нюкърк нахлу заедно с активисти в парижкия му бутик.

Жан Пол Готие заяви пред телевизия "Канал плюс", че се отказва да използва кожи в колекциите си, като причина за това изтъкна начинът, по който се убиват животни, наричайки го нежелателен и смущаващ.

Асоциации за защита на животните не пропуснаха да отбележат, че се надяват примерът на Готие да бъде последван от други модни дизайнери и брандове. Фондацията "Бардо" пък припомни, че поставя на разглеждане този въпрос от 12 години насам.

През месец март американските брандове "Дона Каран" и "Дона Каран Ню Йорк" се присъединиха към редица отказали се от използването на кожи модни къщи и брандове, сред които "Гучи", "Версаче", "Фурла", "Майкъл Корс", "Армани" и "Хуго Бос".

Четете още: Битката на първите дами: Деси Радева, Мелания, Моника или Бриджит?