Италианският дизайнер Алберто Веделаго: Елегантността е по-важна от модата!

Той е италианец. Модата е в кръвта му. Наричан е "Маестро на елегантността". Алберто Веделаго създава дрехи за мъже, като не просто шие, а изучава душата на клиента, преди да започне работа с него. Предварителните разговори са задължителни, за да добие представа за същността на човека, който ще носи дрехите, създадени от него.

Веделаго е наясно кои са грешките в мъжкия гардероб и също така кое прави и най-малкия детайл във визията безупречен.

За тънката граница между модата и елегантността. За мъжете и стила им и доколко жените пречат или пък помагат при избора на дрехи на своите половинки, пред Woman.bg говори дизайнерът от Венеция - Алберто Веделаго.

- Преди повече от година отворихте ателие в България, къде по света има още ваши шивашки ателиета и колко хора работят за вас?

- Имам ателиета в Австралия в Бризбейн и Сидни, в Щатите във Филаделфия и Хюстън, както и в Мексико. В Италия ателието ми се намира до Венеция.

- Какви клиенти ви търсят в България. Има ли популярни имена сред тях?

- И в България, както в Италия, Америка и Австралия или другите страни, в които имам възможността да работя, към мен се обръщат най-вече хора, които разбират каква е важността на елегантността като инструмент, който може да им придаде допълнителна стойност както в личния, така и в професионалния живот.

ВРЕМЕ ЗА МЪЖЕ



- Вие шиете дрехи само за мъже. Защо се спряхте на мъжката мода?

- Всеки от нас е воден от съдбата. Моята съдба е решила още като млад, с огромна доза късмет, да започна да работя за компания, която щеше да се превърне по-късно в един от най-квалифицираните и качествени брандове за мъжки костюми. Като част от тази фирма, която беше пример за мен, имах възможността да науча всички тайни на този очарователен свят, който изцяло се съсредоточава върху мъжката елегантност. Така и се развих до ниво, в което придобих опит и познанства, които не бих натрупал на друго място. Твърде много уважавам жените, за да си позволя да импровизирам и да се поставя в ситуация, в която не бих могъл да предложа най-доброто.

- За този есенно-зимен сезон, какво ще бъде модерно в мъжкия гардероб?

- Намирам концепцията за „модерното” за относителна. Предпочитам да говоря за ексклузивност и изисканост. В този смисъл вярвам, че най-доброто може да бъде красиво палто от викуня по поръчка (това е най-мекият, ценен и скъп плат в света).

- Наричат ви „Маестро на елегантността“, как според вас мъжете могат успешно да съчетават непреходното в елегантността и стила с актуалните тенденции?

- Когато ми задават този въпрос, ми харесва да отговарям с едни думи на Коко Шанел, която, според мен, е най-важната създателка на елегантност: „Модата минава. Стилът остава”. Затова, опирайки се на мъдрите ѝ думи, препоръчвам да се следва най-вече стила преди модните предложения. т.е., костюм по поръчка, със съвременна линия, но изработен за отделния човек, в съответствие с личността му, може да съчетае в себе си както изисканост и стил, така и модерност.

МЯСТОТО НА ЖЕНИТЕ ПРИ МЪЖКИЯ ГАРДЕРОБ

- Жената може ли да помогне при избора на дрехи за мъжа или по-скоро пречи?

- Може да звучи странно, но и идея си нямате колко много могат да помогнат жените на мъжете си в избора на елегантно облекло. Моят опит показва, че жените като цяло са по-информирани и стриктни по отношение на външния вид. Освен това, поради факта, че искат съвсем естествено половинките до тях да са очарователни, насърчават мъжете си да се грижат повече за външния си вид и ги съветват при избора на дрехи.

- Кои са най-често срещаните грешки, които прави един мъж, когато избира дрехите си?

- Най-честата грешка на мъжете, що се отнася до елегантност, е това да не избират. Отчасти поради нежелание да го правят, отчасти и заради неголямото разнообразие в сравнение с предлагането, което има на пазара за жените, мъжете са убедени, че могат спокойно да използват същият син или сив костюм, който имат от години в гардероба. За съжаление понякога не си дават сметка, че междувременно вкусовете са се променили, размерите и линиите са различни, дължините са се скъсили и така стигаме до момента, в който се обличат дрехи, които състаряват. Друга често срещана грешка е тази да не се „отваряме” за новото и да продължаваме да купуваме дрехи в същия стил и кройки, които вече имаме в гардероба си, в резултат на което оставаме подвластни на непреодолим стереотип.

- А къде най-често грешат жените, които се грижат за гардероба на мъжете си?

- Жените бъркат в обратното - понякога клонят към това да пренесат към мъжкия гардероб типично женски характеристики, като например прекалено разнообразие от цветове и някои по-ексцентрични елементи, които не подхождат на всички мъже. Мъжката елегантност се гради най-вече на семплост.

- Какво бихте посъветвал жените за гардероба на техните мъже?

- Бих ги посъветвал да убедят мъжете си, че костюмите, които носят от години, трябва най-накрая да се изхвърлят. Жените заслужават да имат до себе си мъже, които да не са състарени от дрехите си и на които дрехата да придава стойност. В крайна сметка, именно за това служи елегантността.

- Каква част от мъжете, с които работите и сте работил, доверяват грижата за гардероба си на своите нежни половинки?

- Като цяло мъжете, които поверяват грижата за гардероба на жените си, са много заети с работата си мъже, които не считат за важно да се обличат по един или друг начин.

- Какви прилики и разлики намирате между българските и италианските мъже, когато става дума за мода, елегантност и стил?

- Италианските мъже се раждат в среда, в която от малки са възпитани на елегантност, тъй като исторически Италия е известна с това. На моменти обаче това се превръща в ограничение, тъй като често италианците са убедени, че знаят всичко за елегантността и съответно остават леко затворени за новото. Българските мъже обаче, според опита ми с тях, имат по-малка начална подготовка, но именно заради това, са много по-отворени и желаещи да научат всички тайни на този очарователен свят. Често ми се случва някои мои клиенти да са се колебаели близо година дали да дойдат при мен да си направят костюм по поръчка, но веднага щом си направят първия, искат още четири.

УРОЦИ ПО ЕЛЕГАНТНОСТ ОТ АЛБЕРТО ВЕДЕЛАГО

- Коя е столицата на мъжката елегантност?

- За мен столицата на мъжката елегантност е Венеция, моята родна земя. Музей под небето, което отразява красотата и уникалността ѝ, дори когато се отнася за дрехи.

- Шили сте дрехи за Джон Траволта, Ник Нолти и Фабио Ламборгини. Капризни клиенти ли са те, какво е специфично за работата с хора като тях?

- В кариерата си имам възможност да обличам много хора, които са достигнали върховете в техните професии. Ще ви се стори странно, но колкото по-успели са тези хора, толкова по-лесно се работи с тях. Човек, който е постигнал успех, всъщност има много по-малко предразсъдъци и е по-отворен да приеме съвети от човек, който знае повече от него в друга сфера.

- Създавате индивидуална елегантност за мъжете. Какви трудности срещате, какво се налага да променяте в начина на мислене на мъжете, а може би и на техните жени?

- Сърцевината на тази тема е индивидуалността. Всеки мъж е различен от останалите не само физически, но най-вече като личност. И костюмът не трябва да покрива тази личност, ами да й придава стойност. За да се постигне това, не е достатъчно да се отиде в магазина и да се купи нов костюм... необходимо е да осъзнаваме какво има в магазина, дори и да е много красиво, то не е направено специално за нас, а за милиони хора. Това е ограничението на модата, която се произвежда в големи количества и е създавана така, че да стои добре на всички. Единственият начин да се придаде стойност на личността и индивидуалността, това е като се облече по поръчка.

- За кои популярни мъже от Италия сте създавали ваши шедьоври?

- Едно от правилата, които съм си създал и спазвам в работата ми, това е поверителността. Мога да кажа, че сред клиентите ми имам много топ мениджъри, банкери, спортисти, артисти, шоумени. Но в крайна сметка, за мен тези хора не са по-важни от който и да е млад човек, който идва при мен за първи път, за да му направя неговия първи аутфит по поръчка Made in Italy.

- Кои са трите най-важни урока по стил, които бихте дали на мъжете?

1) Никога не ходете на среща без сако.
2) Никога не си сваляйте сакото, когато сте сред хора, дори и да е топло и дори и да изглежда че останалите биха били „ОК“ с това.
3) Никога не носете сака, които не са направени от естествени висококачествени материали.

Фото: © Bob Krieger, Хайлайф / От игла до конец Личен архив на Маурицио Санджинето,

Последно от woman.bg