Автор
Woman.bg

Какво да правиш, ако партньорът ти не харесва стила ти на обличане

В интернет често се срещат въпроси от дами, които се оплакват, че партньорът им не одобрява техния стил или външен вид. „На 26 години съм и работя като фотограф. Облеклото за мен е начин да изразя себе си. Харесва ми да се обличам ярко и дори предизвикателно. Моят приятел обаче казва, че се чувства неудобно, когато е с мен. Когато излизаме заедно, всички погледи са насочени към мен, а него това внимание го изнервя. Аз го обичам и никога не ме е интересувало той как се облича… Наистина ли ще трябва да променя стила си заради него?“.



Недоволството от избора на партньора в облеклото всъщност е недоволство от ситуацията във връзката. Първото, което трябва да направите, е да намерите време за наблюдение и анализ. В какви ситуации партньорът ви критикува вашия външен вид? От ежедневното ви облекло ли се дразни или от новите ви покупки? В каква форма изразява неодобрението си - агресивно като ултиматум: „Да го свалиш това веднага!“ или спокойно, като съвет: „Дали няма да е по-добре да облечеш зелената пола?“



Агресивната критика е тревожен признак, докато конструктивната е път към диалога. Обърнете внимание на своите усещания и реакции. Какво ви засяга в тази критика? Как реагирате? Отбранявате ли се? Оправдавате ли се? Отвръщате ли с нападки?



Например, вие вече от няколко години сте заедно. Имате общ дом, бит и деца. Гардеробът ви е в стил „аз съм в майчинство“. Възможно е да ви се налага да намалите разходите и затова да си купувате само дънки и тениски – или пък да не сте обновявали гардероба си през последните два сезона. Погледнете се отстрани. Разгледайте снимки на вашата двойка от началото на връзката ви. Какви сте били? Как сте се обличали? Вероятно познавате добре вкуса на партньора си. Признайте си честно, вие сега „по вкуса“ ли сте му? Дали би ви обърнал внимание сега, ако не се познавахте?



Какво можете да направите в този случай? Поговорете с партньора. Най-вероятно ще трябва да преразгледате семейния бюджет, да отделите средства за консултация със стилист, посещение на салон за красота и обновяване на гардероба. Ако във вашето семейство работи само мъжът, обяснете му, че грижата за вас също е перо от семейния бюджет. Покажете му, че имате готовност да се промените, не се оправдавайте с липса на време и на помощник в домакинската работа.



Случва се обаче и обратното – жената да прахосва по-голямата част от семейния бюджет за лични покупки. Партньора пък го втриса от размера на похарчените суми. Какво да правите в този случай? Отново ще трябва да се разберете. Какво се крие зад вашия шопохолизъм? Какви са вътрешните причини за него? Възможно е мъжът ви да е твърде зает и вие да се стремите да „купите“ вниманието му, а не поредния чифт обувки? Или може би вие още търсите себе си и своя стил? Ако направите разбор на гардероба си – самостоятелно или с помощта на стилист – ще си отговорите на въпроса „Коя съм аз? Каква съм?“, ще осъзнаете дълбоко скритите си желания и ще помогнете на любимия да ви приеме с всичките ви вкусове и навици.



Понякога пък се случва жената също да работи и да разполага със заплатата си. Мъжът обаче критикува външния ѝ вид, струва му се, че партньорката му се облича твърде предизвикателно. Най-вероятно тази критика се дължи на неговата неувереност в себе си, страха да изгуби тази ефектна дама. Да задържиш до себе си ярка и независима жена е много по-трудно, отколкото сговорчива „сива мишка“. И отново решението може да се намери чрез диалог. Вие решавате дали ще носите къси или дълги поли, маратонки или обувки на висок ток. Но дали ще обърнете внимание на чувствата на партньора си също решавате вие.