Какво харесахме от Седмицата на висшата мода в Париж?

19 юли 2021 | 07:15
581
0
Колаж: Woman/Instagram
0

Първата относително пълноценна Седмица на висшата мода в Париж след пандемията е вече в историята. И трябва да отбележим, че тя бе богата на събития. Единствено шоуто на Pyer Moss отпадна от графика, но независимо от това определено има какво да обсъдим. Ето кои са колекциите, които определено ще се помнят дълго:

Fendi

Очакванията от второто модно шоу на Ким Джоунс за Fendi не бяха еднозначни, тъй като премиерата му преди година определено остави усещане за леко недоумение. Поради факта че това беше първият му опит както с висшата мода, така и с дамските колекции, всички разчитаха на нещо повече при втория опит. И изглежда, че разочаровани след шоуто нямаше, защото Джоунс буквално ни пренесе в Рим. Хипнотизиращото видео на Лука Гуаданино, вдъхновено от кинематографичния език на Пиер Паоло Пазолини, за пореден път показа красотата на Рим, а самата колекция ни накара да се размечтаем отново да попаднем във Вечния град. Само погледнете тези мраморни нюанси по тъканите, драперии, напомнящи за уменията на скулптори и художници, седефени мозайки, издълбани като извивките на антични статуи.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fendi (@fendi)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fendi (@fendi)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fendi (@fendi)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fendi (@fendi)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fendi (@fendi)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fendi (@fendi)


Schiaparelli

Даниел Роузбъри стана креативен директор на марката през 2019 г. и за това време успя да превърне колекциите на Schiaparelli в почти основното събитие на седмиците на модата. Балансирайки на ръба между мема и изкуството, Roseberry запазва основното в голямото наследството на Елза Скиапарели - сюрреалистичен поглед към най-често срещаните неща - без да попада в последователното копиране на архивите, което е грехът на много дизайнери, на които са поверени марки с история.

На нас най-много ни харесва неговия сюреалистичен поглед към едно обикновено дънково яке, вдъхновено от традиционните дрехи на матадорите. Харесват ни златните акценти, които изглеждат като формовани гърди и бродерията, която е като миниатюрно бижу.
 

Balenciaga

След като засегнахме темата за големите модни къщи и тяхното историческо наследство, няма как да не продължим списъка с новата колекция на Balenciaga – първата haute couture колекция от времето на основателя на къщата Кристобал Баленсиага.
От момента, в който Демна Гвасалия заяви своето желание да възроди колекциите висша мода, всички любители на модата трепетно зачакаха резултата.
Много от образите в коллекцията се оказаха точни копия на някои култови визии, създадени от самия Баленсиага, а други – отражение на стила на Гвасалия.

Сред този интересен моден микс най-много ни допадна най-минималистичния образ – версия на палто от 1951 година.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

 

Jean Paul Gaultier


Тази година видяхме легендарната модна къща в нов ракурс. Миналата пролет Жан-Пол Готие обяви, че няма да пуска нови колекции висша мода (и като цяло заяви, че напуска модната сцена), а по-скоро ще кани нови дизайнери за различни колбаорации. Честта да бъде първи в това начинание имаше Читосе Абе от Sacai.
Признаваме си, че имахме своите опасения какво точно ще се получи, които в края на краищата се оказаха напразни: в колекцията можете да видите, разбира се, десетки реверанси към Готие, но определено се забелязва и почерка на Sacai — деконструкция, асиметрия, наслояване на материите и явна склонност към някои по-мрачни нюанси.
 

Victor & Rolf


Ако искате да блеснете след година на локдаун, то със сигурност трябва да заложите на предложенията на Victor & Rolf! Главните майстори на иронията и сарказма този път насочиха вниманието ни към съвременната поп-култура, като не пропуснаха да се надсмеят на най-големия скандал — разногласията в британското кралско семейство и напускането на Меган Маркъл и принц Хари. Твърде ярките облекла и пластмасовите корони недвуслислено намекват, че в XXI век не следва да възприемаме монархията толкова сериозно. В истински фаворит се превърна роклята с надпис A Royal Pain In the Ass — всички искаме да се пременим в подобна разкошотия след пандемията, но сякаш по-удачно е да изпратим точно тази рокля на Меган в Калифорния!

 

Коментари

Добави Коментар

Най-четени