Автор
Пепа Попова - Пепита

Като на кино: колекция Chanel пролет-лято 2021

Традиционно, едно от най-очакваните ревюта всеки сезон е това на модна къща Chanel. В тази пандемична ситуация Вирджини Виар и екип не ни разочароваха, а организираха мащабно шоу така, както само те умеят и го посветиха на киното.

Връзката между колекция пролет-лято 2021 на Chanel и киното стана ясна веднага след появата на промото, анонсиращо шоуто. Името на марката беше написано с огромни букви и поставено на хълм точно като добре познатия знак Hollywood в Лос Анджелис. Вирджини Виар веднага отбеляза, че това ще бъде по-скоро история не за киното като цяло, а за актрисите, чийто живот днес не включва само събития и дефилета по червения килим, но и кафе с приятелки, разходки с домашните любимци и още куп други малки, на важни ежедневни занимания.

View post on Instagram
 


Именно това видяхме на подиума - гардероб, адаптиран за ежедневието, но в същото време запомнящ се и изключително завладяващ. Естествено, всичко бе „подправено“ с разпознаваемите кодове на Chanel - сака с подчертана линия на раменете в стила на 1980-те, изработени от туид, тесни бодита от стреч трико, украсени с любимите ни вериги, а камелиите естествено цъфтяха върху ярко розови жилетки.

View post on Instagram
 

Цялата колекция бе подчинена на общата кинематографична тема, защото светът на киното и Chanel отдавна са свързани помежду си. Например черно-белите принтове върху роклите напомняха черно-бяла лента от времето на Коко Шанел, а тениските с цифрите 5 приличаха на препратка към познатото в миналото отброяване преди прожекцията на филма.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Mежду другото, този спектакъл имаше и още един подтекст - на 1 октомври в Париж се откри мащабна изложба на Chanel, която освен всичко друго, представя костюмите, които марката е създала за големите актриси на 20 век. Една от най-ярките прояви на марката на големия екран е образът на Роми Шнайдер във филма "Бокачо-70". Всъщност Коко Шанел изобразява в този филм себе си и собственото си разбиране за стил. Грейс Кели, Жана Моро и много други също бяха сред щастливките, които носеха тоалетите на марката в ежедневието. В днешно време към тях се присъединиха Кристен Стюарт, Анна Муглалис и Марион Котияр, което доказва едно - поколенията се менят, но естетиката на Chanel остава.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram