На българската модна сцена рядко се случват интересни неща с качествен замисъл и изпълнение.

Затова щом разбрахме за новата модна марка Knapp, веднага побързахме да се свържем със създателките й.

Те са четири усмихнати и лъчезарни момичета, които ви представяме днес:

По ред на номерата: Антония Йорданова, Яна Абросимова, Валентина Томова, Виолета Атанасова

Антония Йорданова е стилист и вече дълги години се занимава с тази професия. Преди това е била водещ в музикалната телевизия ММ. Следвала е текстил в Художествената академия.

„Много ми е приятна връзката между двете неща. Да създаваш дрехи и да ги употребяваш като инструмент за още нещо красиво е супер полезно. Мисля, че всеки колега, ако има интерес към това, може да се занимава и с двете и това със сигурност би раздвижило още повече фантазията му, поне на мен така ми действа” – споделя тя.

Яна Абросимова също е стилист, тя се занимава с тази професия от три години насам и работи в „Междинна станция”. Следвала е мода в Берлин.

Валентина Томова е завършила политология, работила е като водещ, репортер и редактор, а в момента следва специалност „Интериорен дизайн”.

Четвъртото Knapp-момиче Виолета Атанасова е барман, но също така и стилист. Тя е много полезна в новото начинание като организатор.

Момичетата имат идеята да създадат собствена марка от две години насам. Отначало се събирали по приятелски, за да обменят идеи, но от 7-8 месеца се заемат по-сериозно да реализират мечтата си.

Четирите споделят, че между тях се е получило доста приятно допълване, тъй като хем имат еднакъв вкус за някои неща, хем се различават в отделните детайли. Така всяка от тях е полезна с нещата, които отнема или добавя към моделите.

Изключително интересните дрехи момичетата изработват заедно. На творческите си срещи всяка носи своите скици и ги обсъждат и разработват в екип.

Те споделят още, че няма да се ръководят толкова от тенденциите, колкото от стила, който сами създават и искат да развиват.

Колекцията на Knapp е предназначена за смели жени, които не се притесняват да бъдат различни и не се влияят от коментарите и от очакванията на средата си.

На наш въпрос, къде си представят да виждат дрехите от колекцията си, те ни отговориха „навсякъде”. „Аз лично нося няколко от моделите в ежедневието си, разбира се не споделям какви погледи буди това, но това е моят стил. Оказа се, че има много жени, които мислят като нас” – споделя Антония.

„Няколко дами са ни споделяли, че харесват рокли от нашата колекция, но просто нямат случай, за да ги облекат. Много искаха да им я разработим за някакъв специален повод, който им предстои, но аз им казах, че същата тази рокля, изработена от други материи (тя е направена от памук и студена вълна), като памук и вата, например, аз си я представям облечена върху мен и отдолу обута с кецове, което на някого би му се сторило прекалено смело” – допълва Валентина.

„Всъщност говорим за тотално различни нива на смелост, защото ако излезеш, в който и да е град по света облечен по този начин, никой няма да ти обърне внимание. Ти просто си си ти, с твоя кашон на главата, цикламени гащи, въобще каквото искаш. Хората са безкрайно толерантни към това какво искаш да бъдеш. Тези неща, които говорим, касаят единствено и само нашите географски ширини, защото тук хората са безкрайно тесногръди и лишени от фантазия и смелост.

Възпират се да носят неща, които им харесват, защото си мислят „ами хората по улицата какво ще кажат?”. Това е нещото, което може да убие всичко, свързано с изграждането на самостоятелен стил - нещо, което е безкрайно ценно за една жена. Тук стилното е това, което се прави и облича от всички. Това е нещото, което ние искаме да разбием, независимо от това какъв процент от хора ще го възприемат за себе си." - разяснява Антония.

Момичетата са търсели нещо кратко и различно за име на модната си линия. Обърнали се към немския и от там им попаднала думичката Knapp, по-късно разбират, че тя има няколко значения на различни езици – на немски означава „тясно, оскъдно, лишено от детайли”. „Оскъдно” в положителния смисъл на думата, свързано с минимъл стила – обрано и минималистично. На норвежки и шведски означава „копче”, на холандски пък означава „бляскав”, „успял”, „забележим”.

Другото интересно, свързано с модната линия е, че дрехите в нея са изключително запомнящи се и характерни, затова момичетата от Knapp смятат да правят по максимално 2-3 броя от всеки модел. Затова и цените на дрехите не са като на конфекция, но не са и космически, те са такива, че всеки който харесва интересните дрехи и припознава в тях себе си и своя стил, да може да си ги позволи.

„По-комерсиалните модели, като ризите, много се харесват. Там има поне по 2-3 цвята и съответно по 2-3 бройки от всеки. Останалите, роклята с циповете да кажем, вече е продадена в няколко броя, които достигат нашия лимит. Едно от момичетата, които си я купи отиде на откриване на заведение с нея и достатъчно много хора са я видели. Вероятно на никой няма да му е приятно да го видят със същата дреха. А пък и ние се грижим за комфорта на хората.

Затова мислим да я реализираме в други цветове и материи, тоест да не губим идентичността и идеята, но да не я реализираме по абсолютно същия начин. Тоест, ако тази дама вече е била на парти в късия й вариант в черно, ще я произведем следващия път в сиво от друга материя, може би в средната дължина, така че те да изглеждат като излезли от една колекция, каквито са, но без да бъдат абсолютно еднакви” –разяснява концепцията на Knapp Антония.

Позитивното в случая, което впечатли нас, е че всяка дреха има свой характер и история. Тя може да бъде изработена специално по ваши размери и изисквания, а освен това от момичетата можете да научите повече затова как е била измислена, как е наименувана и изработена.

Снимки: Момчил Христов